korisno

Vino vam se pokvarilo? Evo na koje načine ga možete iskoristiti

shutterstock
27.04.2020.
u 07:36

Otvoreno vino na zraku mijenja svoj okus i prestaje biti dobro, ali ga svejedno možete iskoristiti za razne stvari.

Iako vino postaje bolje s godinama kako stari, to je samo u slučaju da je zatvoreno i pravilno pohranjeno. Nakon što je vino otvoreno, stručnjaci preporučuju da se potroši u sljedećih 24 sata. To je zato što vino reagira sa zrakom te feloni u njemu mijenjaju svoj sastav i okus. No umjesto da bacite vino, postoji nekoliko stvari koje možete napraviti, prenosi Daily Mail.

Vino se zapravo može koristiti na mnogobrojne načine, čak i za čišćenje. Evo na koje načine možete iskoristi vino koje više nije dobro.   Vino može pomoću u čišćenju masnih mrlja i prljavštine. Samo trebate napraviti smjesu od bijelog vina i sode bikarbone te je nanijeti na sve masne mrlje koje imate po kući. Pustite da odstoji nekoliko minuta te obrišite mokrom krpom.

Ako doma radite kompost, crno vino će u vašem kompostu aktivirati dobre bakterije, što će pomoći vašim biljkama u rastu i razvijanju. Samo pazite na vlažnost komposta nakon dodavanja vina, a po potrebi dodajte i nekoliko suhih proizvoda.

Crno vino može poslužiti i kao zamka za voćne mušice. U jednoj posudi pomiješajte malo crnog vino te nekoliko kapi deterdženta za suđe. Posudu prekrijte plastičnom folijom te drvenim štapićem napravite rupe, dovoljno velike da bi voćne mušice mogle ući.

Bijelo vino odlično je za čišćenje kamenca i dezinficiranje površina u kućanstvu. Kako biste očistili kamenac, na njega nanesite bijelo vino te pustite da odstoji barem pola sata, a zatim obrišite mokrom krpom.

Za dezinfekciju, pomiješajte jednaku količinu vina i vode. Vino će se prirodnim putem pretvoriti u ocat, ali će biti malo slabijeg okusa. Ako želite da vaše vino postane ocat, pomiješajte ga s postojećim octom u količini 2:1, gdje je više vina. Spremite ga na tamno ili mračno mjesto i nakon nekoliko mjeseci imat ćete ocat.

Od crnog vina može se napraviti i odličan džem. Sve što trebate napraviti je 350 mililitara vina zagrijati na vatri, dodati 200 grama šećera, malo anisa te miješati dok ne postane džem. Držite ga u hladnjaku i može vam trajati do četiri tjedna.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije