Kuglof zauzima posebno mjesto u gastronomiji, a svojim oblikom, mirisom i okusom u dom donosi baš neki poseban duh obitelji za stolom. Ovaj mirisan, mekan i sočan kuglof oduševit će tvoje nepce, stoga, ako želiš pripremiti nešto slatko i ukusno, a ne previše komplicirano, predlažemo ti upravo ovaj recept. A ako voliš čokoladu, onda ne moraš uopće tražiti dalje, jer je ovaj višestruko čokoladni kuglof jednostavno pravi izbor za tebe.
Iako, realno, smjesu za kuglof možeš najnormalnije izliti u pladanj i napraviti ga u obliku "običnog" kolača, baš taj oblik kuglofa daje mu posebnu čar. Zbog tog oblika nekako ćeš uvijek uz kuglof poželjeti kavu ili čaj ili neki drugi topli napitak. Dobro, možda vruća čokolada nije pravi izbor uz ovaj višestruko čokoladni kuglof, jer bi to bilo jednostavno previše.
Sastojci:
250 g brašna
225 g šećera
1 prašak za pecivo (ili soda bikarbone)
prstohvat soli
½ žličice cimeta
100 g maslaca
120 ml biljnog ulja
35 g kakaa u prahu
200 ml vode
120 g mlijeka
2 jaja
2 žličice ekstrakta vanilije
150 g nasjeckane čokolade
Sastojci za glazuru:
250 ml slatkog vrhnja
300 g nasjeckane čokolade
Postupak:
- Maslac otopi u zdjeli. Dodaj ulje, kakao i vodu. Smjesu prokuhaj uz stalno miješanje.
- U drugoj posudi izmiješaj sve suhe sastojke.
- Suhim sastojcima dodaj vruću smjesu maslaca i kakaa te sve sastojke dobro sjedini.
- Umiješaj i mlijeko, jaja i vaniliju te dodaj nasjeckanu čokoladu.
- Smjesu ulij u prethodno namašćeni kalup za kuglof.
- Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva, 45 do 55 minuta. - Dok se kuglof peče pripremi glazuru. Slatko vrhnje zagrij do vrenja, makni s vatre te dodaj nasjeckanu čokoladu i miješaj dok se čokolada ne otopi i smjesa ne postane glatka.
- Glazuru prelij preko ohlađenog kuglofa.