BRZA biskvitna pita s jabukama bit će fina svima, a ne treba puno vremena da se napravi. Zaboravite na odvajanje žumanjaka od bjelanjaka, prosijavanje brašna i slične komplikacije. Za ovaj kolač trebate dvije zdjele - jednu za biskvit, jednu za nadjev. U nastavku imamo par savjeta kako da vam brza pita s jabukama ispadne što bolje.
1. Kalup/lim za pečenje
Možete koristiti okrugli kalup za torte ili klasični pravokutni lim za pečenje. Važno je da ga ili nauljite pa pobrašnite oštrim brašnom (ljepše se rasporedi i ne ostanu nepotrebne nakupine) ili obložite papirom za pečenje kako se kolač ne bi zalijepio za dno i stranice.
2. Jogurt u tijestu
Umjesto jogurta u biskvitu poslužit će i kiselo mlijeko ili kefir. Iako najčešće koristimo čvrsti jogurt, tekući je sasvim u redu.
3. Šećer
Količinu šećera možete smanjiti prema vlastitom ukusu, ali i prema tome koliko su jabuke kisele, odnosno slatke. Slobodno koristite smeđi šećer u biskvitu (potreban je da bi konzistencija pečenog bila kakva treba biti), ali u nadjev umjesto šećera možete staviti malo meda, mokrog i karamelastog muscovado šećera ili agavinog sirupa.
4. Dodaci
Iako smo mi koristili samo malo limunove korice za biskvit, vi možete umjesto limuna staviti koricu naranče, kao i u nadjev, jer jabuke i limun su jako dobar par. Nadjev pojačajte s malo ruma ili likera po želji. Ako volite grožđice, sat vremena prije pečenja kolača namočite ih u malo ruma pa dodajte u jabuke.
5. Pečenje
Vrijeme pečenja prilagodite jačini pećnice. Kolač s gornje strane treba dobiti tamniju koricu, tada je sigurno pečen. Ako radite u manjem kalupu, onda svakako trebate produžiti vrijeme pečenja jer će slojevi biti deblji i obrnuto - ako se radi o većem kalupu, vrijeme pečenja bit će nešto kraće.
Recept za ovaj jednostavni kolač, odnosno brzu biskvitnu pitu s točnim količinama sastojaka i koracima pripreme je OVDJE.