Pivo je poznato i pod sinonimom zlatna tekućina koji opisuje njegovu vrijednost i popularnost među ljubiteljima ovog napitka. U nastavku vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica zbog kojih se pivo danas nalazi visoko na listi omiljenih pića.
1. Vrste
Ovisno o tvrdoći vode, kvaliteti i vrsti slada, te sirovina i hmelja, primijenjenom tehnološkom postupku dobivanja pivske sladovine, vrsti kvasca, postupku vrenja sladovine, doviranja, dozrijevanja i dorade mladog piva moguće je dobiti hrpu različitih tipova i vrsti piva s tisuću okusa i mirisa. Postoji čak 400 različitih vrsta.
2. Pivo sadrži isključivo prirodne sastojke
Najčešće se sastoji od tri poznata sastojka – vode, ječma, hmelja i kvasca. Većina piva ne sadrži konzervanse, aditive ni bojila. Prisustvo minerala poput željeza, kroma, bakra, silicija i kalija svakako se može smatrati povoljnim svojstvom. To se ne može reći za mnoga druga pića koja se nalaze na tržištu, što pivo razlikuje od drugih proizvoda koji su bazirani na šećeru te umjetnim aromama.
3. Bitna je čaša
Kako bi se izvukao maksimum iz okusa, arome i doživljaja piva potrebno ga je piti u odgovarajućim čašama koje imaju debelo staklo zbog čega su krigle izrazito popularne. Visokokvalitetnom pivu potrebna je što čišća i hladnija čaša kako bi se iz njegovih aroma izvukao maksimum jer isto pivo u različitim čašama ima različit okus. Također, dobro oblikovana pjena u čaši sprječava mjehuriće da ispare te štiti pivo od kisika iz zraka jer on utječe na okus i kvalitetu.
4. Znanost o proizvodnji piva
Zitologija je naziv za znanost o pivu, njegovoj proizvodnji, kao i o tome koju ulogu pojedini sastojci piva imaju u proizvodnji ovog pića. U SAD-u i Njemačkoj postoje instituti na kojima se izučavaju pivo, njegova povijest, osobitosti kao i mogućnosti unaprjeđenja u proizvodnji.
5. Pivo u limenci
Limenke piva su se prvi puta pojavile 1933. godine, a izumljene su u pivovari Krueger u Newarku, New York.
6. Kvarenje
Iako mnogi i dalje misle da se pivo ne može pokvariti, može. Međutim, nikada se ne kvari jer je ostalo otvoreno ili na sobnoj temperaturi, već od previše svjetla.
7. Postotak alkohola
Uglavnom sadrži 4, 5 ili 8 posto alkohola. Najveći postotak ikada imalo je jedno pivo sa čak 67.5% alkohola što je identično kao jaka žestoka pića.