Ušli ste u trgovinu i uzimate kolica ili košaru. O tome što činite razmišljate uglavnom samo onda kad zaboravite uzeti jedno od tog dvoje što vam je potrebno, pa napominjete osobi koja vam pravi društvo, djetetu, ženi ili mužu: “Uzmi kolica” ili “uzmi košaru”. Ono što rijetko tko provjerava je higijenski dio svega toga.
Nadzor u trgovinama
Naime, i košare i kolica, ovisno o trgovini, mogu biti itekako nehigijenske, a njihova kontrola nije posebno uređena zakonskim propisima. - Svakodnevnom tekućom dezinfekcijom, koju provode subjekti nadzora, obuhvaćene su sve radne površine koje dolaze u dodir s hranom i kupcima, pribor i oprema koja podrazumijeva i košare - rekla je za Radiosarajevo glasnogovornica Županijske uprave za inspekcijske poslove SŽ-a Vildana Brdarić. Nedavno su znanstvenici u SAD-u analizirali košare i kolica, a od 85 testiranih, čak u 72 posto slučajeva otkrivene su bakterije. Escherichia coli od njih je najopasnija. - Sva hrana koja ide u kolica mora biti zapakirana. Nikako nije izravno dobro na njih stavljati pogotovo kruh, koji se kasnije izravno konzumira, ali ni voće i povrće bez ikakve zaštite. Uvijek preporučujem voće i povrće dobro prati pa će se svesti opasnost na minimum -kazala je svojedobno dr. Ivančica Kovaček.
Nije bilo prijava
U Inspektoratu sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije do sada nije zabilježen slučaj prijave koja se odnosila na higijenu kolica i košara niti su inspektori konstatirali slučajeve zbog kojih bi poduzimali upravne ili prekršajne mjere, priopćeno je za Radiosarajevo.•