utječe na san

Zašto biste trebali spavati u čarapama?

spavati u čarapama
shutterstock
23.09.2024.
u 08:40

Bez obzira na temperaturu ili godišnje doba, mnogi prije odlaska u krevet skidaju čarape. Međutim, ovaj ritual mogao bi utjecati na to koliko brzo ćete zaspati, ali i na kvalitetu vašeg sna.

Postoje mnoge stvari koje će vam pomoći da zaspite: Dobar madrac, pospanost, ali tu je i jedna stvar koja bi vas mogla iznenaditi, piše Tom’s Guide. To su – čarape.

Dokazano je da nošenje čarapa pomaže da brže zaspite i kvalitetnije spavate. Stručnjaci za spavanje objasnili su i zašto ova metoda funkcionira tijekom cijele godine, prenosi N1.

Dakle, čarapi pomažu. ali ne zato što nas griju. Upravo suprotno. Kada smo pospani, naša tjelesna temperatura opada, što je signal tijelu da smo spremni za san. Kada nosimo čarape, dolazi do procesa koji se naziva distalna vazodilatacija, koji povećava cirkulaciju krvi u stopalima i tako pomaže tijelu da brže dostigne optimalnu temperaturu.

Postoje i neki dokazi koji ukazuju na to da ljudi u čarapama spavaju dublje i dulje. Objašnjenje je prilično jednostavno: Čarape održavaju tjelesnu temperaturu tijekom cijele noći.

Kroz ruke, stopala i glavu gubi se mnogo topline, a čarape tijekom noći drže stopala toplima i pomažu tijelu da se lakše nosi s drugim gubicima topline. To znači da se noću vjerojatno nećete buditi jer vam je hladno, prenosi Danas.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?