Odgovor na pitanje zašto jedu baš toliko vrlo je jednostavan; jedenje tjestenine i kruha dio je njihove kulture, a posebice kulture hranjenja. U obranu Talijana moramo primijetiti kakve su porcije tjestenine u SAD-u, a kakve u Italiji. Porcije i sličan način pripremanja tjestenine i kruha preuzeli smo i mi stoga ne čudi da smo se našli na listi pretilih ljudi, zajedno s Amerikancima. U nastavku prikazujemo kako izgleda prosječna porcija tjestenine kod nas i u Americi, za razliku od Italije, čiji se narod može pohvaliti vitkim figurama.
Ovako otprilike izgledaju porcije tjestenine kod nas i u Americi:
A ovako izgleda porcija tjestenine u Italiji:
Ono što još možete primjetiti osim razliku u veličini porcije su i pomoćni sastojci koji idu s tjesteninom. U Italiji preferiraju što ''čišću'' tjesteninu, odnosno ne stavljaju velike količine masnih umaka koji kod nas kao i u Americi često obiluju nekim masnim sirom te mesom. Oni će za svoju tjesteninu pripremiti minimalno umaka koji se najčešće sastoji od maslinovog ulja, pelata i začina zajedno s nekim mesom. Uz tjesteninu oni će poslužiti neke proteine u obliku jaja, ribe i slično.
Zdjela koja predstavlja količinu tjestenine koju poslužuju hrvati i amerikanci u Italiji bi podijelili među nekoliko osoba.
Kada govorimo o kruhu, također postoji velika razlika između kruha kojeg jedu Talijani i onog kojeg jedu Amerikanci. Talijani u svoj kruh stavljaju samo brašno, vodu, kvasac i mrvicu soli. Njihov je kruh pun vlakana, bez dodanog šećera ili aditiva.
Kruh koji Talijani pripremaju izgleda ovako:
A kruh kojeg konzumiraju Amerikanci najčešće izgleda ovako:
Da zaključimo; da, Talijani vole jesti puno kruha i tjestenine, no razlika je u tome što oni biraju zdravije opcije i neće pojesti punu posudu tjestenine u umaku od 4 vrste sira uz dodatak piletine i slanine. Oni itekako znaju brojati kalorije i misliti na zdravlje.