Upozorenje epidemiologa

Zbog izbjegavanja cijepljenja već pet smrtnih slučajeva od zaraznih bolesti

23.07.2024.
u 13:44

Zbog rasta skepticizma prema cjepivima u BiH se vraćaju gotovo iskorijenjene bolesti. Sve više oboljelih od ospica i hripavca, nažalost, bilježe se i smrtni slučajevi

Zbog rastućeg otpora prema cjepivima vraćaju se gotovo iskorijenjene bolesti. Nažalost, u BiH posljednjih mjeseci odnose i živote. I to ne jedan, već, do sada, pet. Dvojica tinejdžera preminula su od ospica, a do sada su u FBiH registrirana tri smrtna slučaja preminulih od hripavca, piše Večernji list BiH. Pitanje je kada će se i u kojem obujmu javiti i druge bolesti koje bi se mogle spriječiti cijepljenjem, upozoravaju epidemiolozi.

Veliki kašalj

U Federaciji BiH se od prosinca 2023. registrira obolijevanje od velikog kašlja (pertusis) u epidemijskom obliku. Ukupno, od 1. do 28. tjedna 2024. godine prijavljena su 594 slučaja velikog kašlja u Federaciji BiH. Najveći broj slučajeva registriran je u 6. tjednu, kada je prijavljeno 45 oboljelih od velikog kašlja, naveli su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Pad broja oboljelih registrira se od 21. tjedna u svim županijama u Federaciji. Najveća incidencija bilježi se u ZDŽ-u, ZHŽ-u i SŽ-u. Najveći broj oboljelih bio je među djecom u dobi od jedne do četiri godine, ukupno 241 oboljela osoba. Od 594 prijavljena slučaja velikog kašlja, 482 su (81,1%) necijepljene osobe, 56 (9,4%) ih je bilo nepotpuno cijepljeno cjepivom koje sadrži pertusis komponentu, a u 34 slučaja (5,7%) cijepni status bio je nepoznat. Tijekom ovog razdoblja u FBiH je prijavljeno 127 hospitaliziranih zbog velikog kašlja (nije prijavljen status hospitalizacije za sve slučajeve). Prijavljena su tri smrtna slučaja. - Cjepiva za djecu ima dovoljno. Ponovno apeliramo na roditelje da je imunizacija najbolja mjera za sprječavanje obolijevanja te razvoja komplikacija i umiranja od zaraznih bolesti. Imunizacijski program u Federaciji BiH je siguran, kvalitetan, visokoučinkovit i besplatan. Suradnja roditelja u razumijevanju i prihvaćanju imunizacije prioritet je u postizanju i održanju visokih obuhvata imunizacijom te sprječavanju obolijevanja i širenja infekcije - poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. I nije problem samo veliki kašalj. U BiH su već dva mlada života odnijele ospice. U Sarajevu i Zenici od ospica su preminula dvojica tinejdžera. Obojica su rođena 2006. godine.

Loša imunizacija

Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) prijavljen je prvi smrtni slučaj od ospica s područja ZDŽ-a. Potvrdio je to dr. Alis Kozica, pročelnik Službe za epidemiologiju i higijenu INZ-a. - Riječ je o muškoj osobi rođenoj 2006. godine iz Zenice, hospitaliziranoj u Županijskoj bolnici Zenica - rekao je dr. Kozica. Od 1. siječnja do 19. srpnja ove godine ukupan broj oboljelih od ospica je 1218, prema pristiglim prijavama o zaraznim bolestima na području ZDŽ-a. Najviše je prijavljenih u Zenici - 487, Kaknju - 443 te Visokom - 185. U županiji je proglašena epidemija ospica. - I dalje se nastavlja eksponencijalni rast zaražavanja od ospica, što znači da jedno oboljelo dijete može zaraziti četrdesetero druge djece. U istom razdoblju cijepni obuhvat ciljane dobne skupine MRP cjepivom na području ZDŽ-a iznosi 37 posto, dok obuhvat drugih dobnih skupina (dopunske imunizacije) iznosi 46 posto. Da bi se spriječilo epidemiju, potrebno je u svakom naselju nastojati da se cijepi najmanje 95 posto djece koja nisu cijepljena - ističe dr. Kozica. Dan ranije Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH potvrdila je prvi smrtni slučaj od zarazne bolesti ospica. - Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je prvi smrtni slučaj od ospica muške osobe rođene 2006. iz Sarajeva koja nije bila cijepljena protiv ospica. Podsjećamo, od prosinca prošle godine u FBiH registrira se obolijevanje od ospica u epidemijskom obliku. Ukupno, od 52. tjedna 2023. do 28. tjedna 2024. prijavljen je 6491 slučaj ospica. Tijekom tog razdoblja u FBiH je prijavljeno 476 hospitaliziranih slučajeva ospica. Velika većina oboljelih nije bila cijepljena protiv ospica. Ospice su posebno opasne za dojenčad i malu djecu. Lijeka nema. Mogu izazvati teške zdravstvene komplikacije: upalu pluća, meningitis, sljepilo i smrt. Između 2016. i 2017. u Srbiji je bilo 5000 oboljelih od ospica, a čak 15 je umrlo, prema podacima iz Batuta. Između siječnja i listopada prošle godine 40 od 53 europske zemlje prijavilo je više od 30.000 slučajeva ospica. U 2022. zabilježen je samo 941 slučaj. Prema podacima SZO-a, lani je bila hospitalizirana 21.000 osoba i pet je smrtnih slučajeva bilo povezano s ospicama. Iz SZO-a kažu da se očekuje nastavak ovog uzlaznog trenda ako se ne poduzmu hitne mjere za sprječavanje daljnjeg širenja. Virus ospica praktički je bio nestao u Europi zahvaljujući lockdownu zbog COVID-19, ali ukupni broj slučajeva ospica u EU/EEA u stalnom je porastu od lipnja 2023., objavio je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?