troje zadržano u bolnici

Zbog trovanja gljivama 23 osobe zatražile liječničku pomoć

15.10.2024.
u 17:43

Zbog komplikacija nastalih uslijed trovanja gljivama u protekla tri dana 23 pacijenta su zatražila liječničku pomoć u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli, od kojih je troje zadržano na bolničkom liječenju. Kako je za Klix potvrđeno iz UKC-a u Tuzli, u Klinici za zarazne bolesti u protekla tri dana javila su se 23 pacijenta zbog trovanja gljivama i svi su s područja Tuzlanske županije. Istaknuli su da je nakon pružanja liječničke pomoći 20 njih upućeno na kućno liječenje, dok je troje zbog teže kliničke slike zadržano u bolnici. Nitko od njih nije životno ugrožen. Simptomi trovanja gljivama su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i proljev, dezorijentiranost, vrtoglavica, pa i gubitak svijesti. Kod nekih trovanja ti simptomi javljaju se već nakon pola sata, a ovise o vrsti gljiva koje su konzumirane.

Trovanja koja se manifestiraju nakon duljeg vremena mnogo su opasnija jer otrovi već naprave nepopravljive štete u organizmu prije nego što se povraćanjem ili proljevom izbace te kod takvih trovanja nije isključen ni smrtni ishod. Aktualno razdoblje je vrijeme kada građani često imaju priliku konzumirati različite vrste gljiva. Pri tome treba biti oprezan jer trovanje gljivama može biti jako opasno i čak završiti smrtnim ishodom. Kod branja gljiva, zbog postojanja vrlo sličnih vrsta, može vrlo lako doći do zabune i umjesto gljive sigurne za jelo možete ubrati otrovnu. Ako ne poznajete dobro gljive, najbolje je da ih ne berete sami i da ih ne kupujete od ljudi za koje niste sigurni da su dobri poznavatelji gljiva, piše Klix.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije