Jesen je idealno godišnje doba za pravljenje zimnice, a domaćice širom BiH misle se hoće li započeti s njenim spremanjem ili ne. Mnogi sada prate cijene voća i povrća u trgovačkim centrima i na tržnicama. Pripreme su već počele, a prodavači na tržnicama su obogatili ponudu.
Kada se pogledaju cijene na tržnicima i trgovačke centrima, može se vidjeti da su cijene povrća na tržnici dosta više u odnosu na centre, piše Dnevni avaz.
Luk u jednom sarajevskom centru iznosi 0,95 KM, dok je na tržnici 2,50 KM, rajčice i krastavice u centrima iznose 1,75 KM, a na tržnici 2,50 KM. Kupus u centru iznosi 0,85 KM, a na tržnici 1 marku.
Enesa Bahtić rekla je za Avaz da isplativost pravljenja zimnice dosta ovisi od broja članova domaćinstva.
- Isplati li se praviti zimnicu ili ne, ovisi od toga koliko obitelj ima članova. Ja je, bez obzira na sve, pravim - rekla je Bahtić.
Ramiza Dević kazala je da pravi zimnicu, jer je isplativije.
- Ne gledam kakve su cijene, jer mi je kvaliteta, zaista, važna. Ono što napravim, znam da je zdravo i ukusno - kazala je Dević.
Ramiza Pinjagić tvrdi kako nije isplativo praviti zimnicu, jer su cijene povrća visoke.
Kaže da će ona, ipak, napraviti samo za potrebe obitelji.
Građani, inače, najčešće za zimnicu prave kiseli kupus, paprike i salate.
Iako se mnogi pitaju bi li pravili zimnicu ili ne, cijene kiselog kupusa, paprika i salata u trgovačkim centrima dokazuju da se, ipak, isplati.
Kilogram kiselog kupusa u centrima iznosi 2,25 KM, kantica punjenih paprika je 3,35 KM, a miješana salata je 2,25 KM.