ve verzije kolača koje u sebi sadrže naranču i čokoladu nekog će podsjetiti na jaffu, pa tako i ovaj kolač iako on u suštini nema sve elemente jaffa deserta.
No, ako volite kombinaciju naranče i čokolade, ovaj će vam se kolač vjerojatno jako dopasti, a lako se i brzo pravi. Odličan je za uz kavu ili čaj, ali i kao desert uz neko slatko vino ili gin. Okusom malo može podsjećati na brownie, ali i na truffles deserte, a jako se lijepo reže pa možete zaista rezati oblike kakve god želite, piše Kreni zdravo.
Uz sve to, više dana drži lijepu svježinu, a preporučljivo je da ga čuvate na hladnijem mjestu.
Sastojci dostatni za kalup dimenzije 25 x 35 cm.
Za biskvit:
- 200 g integralnog pirovog brašna,
- 2 žlice kakaa,
- 1 avokado ili 100 ml maslinovog ulja,
- 1 žlica brašna rogača (samljeveni rogač),
- 200 ml biljnog mlijeka,
- 150 do 200 ml ocijeđenog soka naranče,
- 180 g čvrstog tofua,
- ½ žlice cimeta,
- 50 g tamne čokolade,
- 4 žlice muscovado šećera/ kokosovog cvijeta (kombinirajte ili sve zamijenite sa 110 g datulja bez koštica),
- 10 g prašaka za pecivo.
Za glazuru:
- 100 g tamne čokolade,
- 100 g datulja bez koštica,
- 3 nešpricane naranče,
- 2 žlice kakaa + za posipavanje.
Priprema
- Promiješajte prašak za pecivo s brašnom, a sve preostale sastojke zajedno izblendajte u kremu koristeći procesor za hranu ili blender. Količina soka naranče varira ovisno o tome budete li za sladilo koristili datulje ili kombinaciju muscovada i kokosovog šećera. Naime, cjelokupna smjesa će biti gušća kada koristite datulje pa će vam biti potrebno više tekućine. Slobodno procijenite koliko dodati, smjesa mora biti gusta, ali da ju možete razmazati po kalupu za pečenje.
- Ugrijte pećnicu na 180◦C, a smjesu za biskvit ulijte u obloženi kalup za pečenje.
- Pecite 25 do 35 minuta, zatim ostavite da se ohladi.
- Za glazuru, naribajte koricu sa svih naranči, dio ostavite sa strane, a ostatak, uz oguljene naranče izblendajte u finu kremu dodavajući kakao i datulje.
- Premažite preko ohlađenog kolača, posipajte s još malo kakaa i naribane korice naranče. Slobodno pri premazivanju nemojte biti previše pedantni, puno zanimljivije izgleda kada površina nije skroz ravna, nego valovita.
Napomena: tekstura biskvita će varirati ovisno koristite li avokado ili ulje, ali i jeste li umjesto muscovado i kokosovog šećera koristili izblendane datulje. Od spužvastog do pomalo brownie teksture, no kako sam isprobala sve navedene verzije, sa sigurnošću vam ih sugeriram jer je okus odličan u svakoj varijanti.