NOVO ISTRAŽIVANJe

Znanstvenik konačno razriješio dilemu o pravilu 'pet sekundi' i hrani s poda

dvssf
Thinkstock
16.03.2017.
u 08:30

Većina nas ovog se pravila drži, ne zbog znanstveno utemeljenih higijenskih činjenica, već zbog jednostavnog optimizma (nećemo valjda baciti taj slastan odrezak samo zato što nam je pao iz tanjura?)

Jeste li upoznati s pravilom '5 sekundi'? Naime, ono nas uvjerava kako je hrana koja padne na pod sigurna za pojesti ako je s tog poda pokupite za najviše 5 sekundi, prenosi Vecernji.hr

Većina nas ovog se pravila drži, ne zbog znanstveno utemeljenih higijenskih činjenica, već zbog jednostavnog optimizma (nećemo valjda baciti taj slastan odrezak samo zato što nam je pao iz tanjura?)

Novim istraživanjem, piše Metro, znanstvenici su otišli korak dalje i potvrdili sve naše sumnje.

Stručnjak za bakterije i grinje, profesor Anthony Hilton sa sveučilišta u Astonu, kazao je kako je nemoguće da hrana pokupi loše bakterije nakon samo par sekundi provedenih na podu.

Dobar test je vidjeti je li hrana naočigled prljava, a ako nije, tvrdi Hilton - pa pojedite ju!

Ipak, valja biti oprezan - nisu sve površine na koje padne hrana jednako čiste, pa time i jednako bezopasne.

Primjerice, tepisi često sadrže više grinja i bakterija koje mogu doći u kontakt s hranom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije