Wok je nešto što treba imati svaka kuhinja. Priprema jela u njemu je brza, a trpi sve tehnike - pečenje, prženje, pirjanje... Za sve ljubitelje kineske kuhinje imamo jednostavan i ukusan recept ravno iz woka za ručak ili večeru. Kuhanje u woku zadržava okuse, zdrave sastojke i svježinu namirnica, a one ostaju i hrskave. Sočna piletina iz woka s povrćem, u umaku od meda i soja sosa oduševit će sve ljubitelje slatko-slanih kombinacija. A oduševit će ih jednako i činjenica da se ovo jelo priprema brzo i jednostavno. Idealna kombinacija! Tajna je u woku, posudi u kojoj možeš pripremiti hranu na razne načine - pržiti, pirjati... Uglavnom se sva jela za koja se koristi wok pripremaju u jednoj zdjeli, pa tako i ovo.
Jelo za koje smo se odlučili ovaj put, sočna piletina iz woka s povrćem, u umaku od meda i soje, može se poslužiti uz rižu ili tjesteninu, a povrće koje dodaješ u jelo možeš izabrati prema svojem ukusu. Mi smo koristili brokulu, kupus i mrkvu, no možeš koristiti i mahune, gljive, paprike te drugo sezonsko povrće. Vrijeme pripreme je 10 minuta, za kuhanje će ti biti potrebno 20 minuta. Količina je dostatna za 4 porcije.
Savjet više: Važno je da umak bude gust kako bi se bolje "prilijepio" za piletinu i povrće, stoga smo koristili sredstvo za zgušnjavanje, tj. kukuruzni škrob.
SASTOJCI
- suncokretovo ulje 2 žlica
- mrkva 100 g
- brokula 300 g
- ljubičasti kupus 200 g
- pileća prsa 400 g
- češnjak 4 režanj
- pileći temeljac 60 ml
- soja umak 60 ml
- med 3 žlica
- gustin (kukuruzni škrob) 2 žličica
- sol
- papar
POSTUPAK
- Zagrij 1 žlicu ulja u woku na jakoj vatri.
- Dodaj brokulu, narezani kupus i mrkvu te ih pirjaj otprilike 4 minute. Izvadi povrće iz tave; stavi ga na tanjur.
- Obriši tavu papirnatim ručnikom.
- Dodaj preostalu žlicu ulja.
- Komade piletine posoli i popapri i dodaj ih u tavu, prži ih 3 minute sa svake strane, dok ne porumene i poprime lijepu zlatno smeđu boju.
- Dodaj češnjak i prži ga 30 sekundi.
- Dodaj povrće natrag u tavu te sve zajedno pirjaj još minutu, odnosno dok se povrće ne ugrije.
- U zdjelici izmiješaj pileći jtemeljac, med i umak od soje. U drugoj zdjelici pomiješaj kukuruzni škrob sa žlicom hladne vode. Smjesu od sojinog umaka prelij preko piletine i povrća, prži oko 30 sekundi.
- Dodaj kukuruzni škrob i pusti da zavrije. Kuhajte još 1 minutu ili dok se umak ne počne zgušnjavati.
- Posluži odmah, po želji s rižom ili tjesteninom. Dobar tek!