JESENSKA DELICIJA

RECEPT DANA Imamo 6 jednostavnih recepata u kojem glavnu ulogu ima šumsko veličanstvo – vrganj

Rajko Polić
24.10.2024.
u 15:30

Vrganji su izvrsni za jela koja traže dubok, zemljani okus, mogu se koristiti svježi, sušeni ili zamrznuti, a pripremaju se na različite načine

Počela je sezona vrganja, omiljene šumske poslastice. Ove jeseni vrganji po šumama doslovno niču poslije svake kiše pa mnogi ovih dana imaju priliku uživati u ovoj deliciji, poznatoj po jedinstvenoj mesnatoj strukturi i bogatom, orašastom okusu. Vrganji su izvrsni za jela dubokog, zemljanog okus. Mogu se koristiti svježi, sušeni ili zamrznuti, a pripremaju se na različite načine - od juha i rižota do umaka i priloga. Pronašli smo šest ukusnih recepata pomoću kojih ćete moći iskoristiti puni potencijal ovih veličanstvenih gljiva.

Krem juha od vrganja: Jedan od najklasičnijih recepata je krem juha od vrganja, koja savršeno ističe njihov bogat okus. Za pripremu vam je potrebno 300 grama svježih vrganja, 1 luk, 2 režnja češnjaka, 500 mililitara povrtnog temeljca, 200 ml vrhnja za kuhanje, sol, papar i maslinovo ulje. Na maslinovom ulju pirjajte sitno nasjeckani luk i češnjak. Dodajte nasjeckane vrganje i pirjajte dok ne omekšaju. Ulijte temeljac i kuhajte 15 minuta. Zatim sve izmiksajte štapnim mikserom, dodajte vrhnje i začinite solju i paprom.

Rižoto s vrganjima: Rižoto s vrganjima pruža nevjerojatnu kremastu teksturu i dubok okus gljiva. Pripremite 200 grama vrganja, 1 šalicu arborio riže, 1 luk, 2 režnja češnjaka, 100 mililitara bijelog vina, 1 litru povrtnog temeljca, 50 grama parmezana, maslac, sol i papar. Pirjajte luk i češnjak na maslacu, dodajte nasjeckane vrganje i pirjajte dok ne omekšaju. Dodajte rižu, promiješajte i polako ulijevajte bijelo vino. Zatim postupno dodajte temeljac, šalicu po šalicu, dok riža ne omekša. Umiješajte parmezan i začinite.

Tjestenina s vrganjima u bijelom umaku: Ovo je brzo, jednostavno i nevjerojatno ukusno jelo koje se priprema za manje od pola sata. Sve što vam je potrebno jest 200 grama tjestenine, 200 grama vrganja, 200 mililitara vrhnja za kuhanje, 1 češanj češnjaka, maslinovo ulje, parmezan, sol i papar.

Skuhajte tjesteninu prema uputama. Na maslinovom ulju pirjajte češnjak i dodajte nasjeckane vrganje. Kad omekšaju, ulijte vrhnje za kuhanje i kuhajte dok umak ne postane kremast. Pomiješajte s tjesteninom, pospite parmezanom i poslužite.

Pečeni vrganji na roštilju: Vrganji se izvrsno pripremaju na roštilju, pri čemu će dobiti malo drugačiji, blago dimljeni okus. Za to vam je potrebno 300 grama vrganja, maslinovo ulje, sol, papar i timijan.

Vrganje prerežite na polovice ili četvrtine, prelijte maslinovim uljem, začinite solju, paprom i timijanom. Pecite na srednje zagrijanom roštilju 5 do 7 minuta sa svake strane dok ne postanu zlatni i hrskavi.

Omlet s vrganjima: Za brz i hranjiv doručak ili večeru, omlet s vrganjima je pravi izbor. Da biste ga pripremili trebaju vam 4 jaja, 150 grama vrganja, 1 luk, maslac, sol, papar.

Na maslacu pirjajte nasjeckane vrganje i luk dok ne omekšaju. U zdjeli umutite jaja, dodajte pirjane vrganje i luk, posolite i popaprite. Smjesu izlijte u tavu i pržite dok omlet ne postane zlatan.

Bruschette s vrganjima: Ove hrskave bruschette savršene su kao predjelo ili lagani obrok koji će oduševiti vašu obitelj i goste. Pripremite 200 grama vrganja, 4 kriške kruha, maslinovo ulje, češnjak, svježi peršin, sol i papar. Kruh lagano tostirajte na maslinovom ulju. Na istoj tavi pirjajte narezane vrganje s češnjakom dok ne omekšaju. Kruh natrljajte češnjakom, prelijte vrganjima i pospite svježim peršinom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije