Ministar Delić

Na Zavodu ih 260.000, a posao aktivno traži samo 70.000 osoba

Na Zavodu ih 260.000, a posao aktivno traži samo 70.000 osoba
27.10.2024.
u 17:56
A kada poslodavac traži da uveze radnika izvana, onda mu kažu kako imamo bravara na Zavodu, a on u Njemačkoj radi - poručio je ministar rada i socijalne politike FBiH
Pogledaj originalni članak

Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike Federacije BiH, govorio je o problemu radnika koji su prijavljeni na Zavod za zapošljavanje, a koji rade u inozemstvu. - Trenutačno, prema statističkim podacima, na evidencijama Zavoda i službi za zapošljavanje u FBiH nalazi se nešto više od 260.000 nezaposlenih osoba, no stvarno stanje pokazuje da samo jedna trećina, otprilike 70.000 osoba, aktivno traži posao - kazao je Delić za Avaz. Preostale dvije trećine su, naglašava, neaktivni tražitelji posla koji su na evidencijama uglavnom zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje ili drugih socijalnih davanja, ne i u stvarnoj potrazi za poslom, jer već negdje rade, vani ili u državi.

- Samim time nadamo se da ćemo na ovaj način utjecati upravo i na smanjenje broja takvih radnih angažmana, angažmana koji podrazumijevaju rad bez ugovora, što nije dobro ni za radnike, koji tako nemaju nikakve sigurnosti, ni za mirovinsko-invalidski sustav koji se crpi, a nema adekvatnog prihoda od poreza i doprinosa. To je poseban problem s kojim se moramo izboriti jer nećemo imati održiv mirovinski sustav ako se nastavi ovaj trend pada zaposlenosti i istodobnog povećanja broja korisnika mirovina. U načelu, bez adekvatnog broja radnika nećemo imati održiv sustav uopće - naglašava ministar Delić.

Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH ponovno se našao nacrt Zakona o posredovanju i zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba. Cilj zakona je upravo odvojiti na evidenciji nezaposlenih stvarne od lažnih tražitelja posla. Zastupnicima se tada obratio federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić te poručio kako bi volio da svaki građanin ove države i svaki gospodarstvenik postave sebi nekoliko pitanja. - Prvo je trebaju li gospodarstvenicima uopće radnici? Drugo je treba li radnicima posao? I treće pitanje je trebaju li ovoj zemlju uopće ljudi? Ako je odgovor “ne”, onda nam ne treba ovaj zakon. Trenutačno na Zavodu za zapošljavanje imamo 262.000 nezaposlenih, a dvije trećine uopće ne traže, ne trebaju i neće posao. Nazovete čovjeka, a on kaže: - Ne trebam posao, radim u Njemačkoj, tu samo dođem da se prijavim na Zavod. A kada poslodavac traži da uveze radnika izvana, onda mu kažu kako imamo bravara na Zavodu, a on u Njemačkoj radi - poručio je ministar rada i socijalne politike FBiH.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.