Selfieji i dokazivanje

Posljednjih godina u BiH i regiji stradali deseci tinejdžera

selfie
16.04.2023.
u 20:00

Cijena jednog selfieja ili dokazivanja pred prijateljima može biti previsoka. Mladi posljednjih godina često stradaju, čak i smrtno, zbog pokušaja da impresioniraju vršnjake sudjelujući u različitim izazovima il pak čineći nepromišljene vratolomije. U subotu malo poslije 19 sati na tračnicama kod željezničkog kolodvora u Slavonskom Brodu maloljetnik (15) stradao je od strujnog udara. Policija je potvrdila da je sve posljedica nestašluka, odnosno penjanja po vagonima, a dječak je zadobio za život opasne ozljede i prebačen je u Zagreb.

Apel mladima

Stradanja tinejdžera na vagonima vlakova posljednjih godina česta su u regiji, pa i u BiH. Deseci su ih teško, pa i smrtno stradali pokušavajući snimiti selfie, impresionirati prijatelje ili pak samo zadovoljiti znatiželju, piše Vecernji.ba. U javnosti je rašireno pogrešno mišljenje da je za nastanak strujnog udara potrebno dodirnuti vozni vod kontaktne mreže pod naponom. Kako navode stručnjaci, dovoljno je biti udaljen dva metra od svih dijelova kontaktne mreže pod naponom da bi došlo do udara. Dakle, nije potrebno ni dodirnuti žice! Za usporedbu, neispravan kućanski uređaj koji pokreće napon od 220 V može usmrtiti čovjeka. Električni vodovi iznad vagona imaju napon od 25.000 V. Dakle, 113 puta više nego u kućanstvu! U željezničkome prometu električna energija se, osim za vuču, koristi i za napajanje raznih komunikacijskih i signalno-sigurnosnih sustava. Zbog toga se električni vodovi nalaze posvuda, a ne samo na elektrificiranim prugama! - Zato apeliramo na sve, osobito mlađu populaciju, da budu svjesni toga da nitko ne smije neovlašteno boraviti na željezničkome području koje nije označeno za slobodno kretanje i prelazak preko pruge jer, kao što to pokazuju crne statistike, cijena jednog selfieja ili dokazivanja pred prijateljima može biti previsoka. Da bi se dogodio strujni udar, dovoljno je doći u zonu opasnosti koja započinje na visini od 3 metra od zemlje, a već samo prilaženje žicama kontaktnih vodova na blizinu manju od 2 metra smrtno je opasno! Mladi ulaze u rizične situacije zbog toga što ih ne percipiraju kao rizik - kažu psiholozi, prenosi Vecernji.ba. Kako objašnjavaju, u psihologiji i sociologiji to se zove tinejdžerski osjećaj besmrtnosti. - Oni ne shvaćaju da je brza vožnja opasna, da su tučnjave, posebno grupne, opasne, da su razni ekstremni sportovi opasni. - Oni misle da to mogu svladati svojim moćima za koje vjeruju da su besmrtne - kažu i dodaju da obitelj voli da su im, posebno sinovi, sposobni te ih često podržavaju u rizičnim situacijama smatrajući da će u srednjim godinama biti mnogo sposobniji i vrjedniji. Srednje godine, nažalost, neki nikad ne dočekaju.

TikTok izazovi

Posljednjih godina među mladima su popularni razni TikTok izazovi koji nerijetko završavaju ozljeđivanjem, pa i smrću. Jedan od njih nazvan "krvavi novac" doveo je ovih dana do ozljeđivanja osmorice učenika osmog razreda u Tesliću. U ovom izazovu se između prstiju šaka stavljaju kovanice kako bi se vidjelo tko će dulje izdržati pritisak. - Učenici su, u skladu s postupcima, upućeni na savjetodavni rad s pedagogom, s disciplinskom odgovornošću koju takav prekršaj nosi, ali cilj nije samo kazna za te učenike, već da shvate što je za njih ispravno, a što pogrešno - izjavio je u Tesliću ravnatelj Osnovne škole "Desanka Maksimović" iz Stanara Aleksandar Ristić. On je upozorio da se fizičko nasilje preselilo na internet i društvene mreže, takozvano cyber-nasilje, i da je multisektorski tim ove škole proveo istraživanje i utvrdio da je 76 posto učenika u predmetnoj nastavi koji imaju društvenu mrežu TikTok sudjelovalo u jednom od izazova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije