Modrić i Rakitić kao seniori debitirali su na Pecari pa postali reprezentativni senatori!

13.09.2024. u 13:09

Luka Modrić, legendarni kapetan Vatrenih i madridskog Reala, prošlog je ponedjeljka ušao u 40. godinu života. Samo dva sata prije svoga 39. rođendana Luka je na maestralan način pokupio paučinu u bližnjim rašljama poljskog gola za konačnih 1:0 protiv Poljaka u Ligi nacija. Tako si je najbolji hrvatski nogometaš svih vremena sebi darovao najljepši rođendanski dar, a Vatrenima važna tri boda. Svojim 180. nastupom za Vatrene stigao je Ramosa pa u Europi samo Ronaldo ima više odigranih reprezentativnih utakmica. Modrić je najtrofejniji nogometaš Reala (uz Nachoa), a 2018. proglašen je najboljim igračem Svjetskog prvenstva, najboljim igračem Europe i svijeta te najboljim po izboru Ballon d'Or France Footballa (prvi nogometaš s četiri navedena priznanja u jednoj godini!). Bio je kapetan Vatrenih, koji su u pet godina osvojili tri medalje. Nevjerojatno, a istinito, i za Guinnessa i Ripleyja! Najstariji je nogometaš koji je dao gol na Euru, a tu je još puno toga. Modrić je još uvijek nezamjenjiv i u Realu u hrvatskoj izabranoj vrsti. Tomislav Ivković na HTV-u reče: "Da za Luku postoji zamjena, igrao bi u Realu već četiri godine!"

Luka Modrić rođen je 9. rujna 1985. u Zadru, a prve godine života proveo je u zaseoku Modrići sela Zaton Obrovački. Kao klinac čuvao je koze, a nakon što su 1991. agresori ubili Lukina djeda Luku, s obitelji kao prognanik živi u Zadru, gdje počinje trenirati i sanjati nogometne snove koje počinje ostvarivati u zagrebačkom Dinamu. Ostalo je povijest. Modrić stalno ističe to kako je kao senior debitirao u mostarskom Zrinjskom i da mu je godina dana u Premijer ligi BiH mnogo značila u karijeri. U autobiografiji "Moja igra" (u suradnji s Robertom Matteonijem) objavio je kako mu je u Zrinjskom bilo super. To je potvrdio svojim dolaskom u Mostar na projekciju dokumentarnog filma o 120-godišnjoj povijesti HŠK Zrinjski.

No, zanimljivo je to da je Luka iz nogometne bajke kao senior prvi put nastupio na stadionu Pecara u Širokom Brijegu. Portal jabuka.tv objavio je kako je na službenoj stranici NK Široki Brijeg napisano to da je 10. kolovoza 2003. na stadionu Pecara Luka Modrić u dresu HŠK Zrinjski iz Mostara odigrao prvu prvoligašku seniorsku utakmicu protiv širokobriješkog premijerligaša. U Zrinjski je došao iz zagrebačkog Dinama na "kaljenje". O Modrićevu seniorskom debiju na Pecari pisao je i kolega Miro Bošnjak u Večernjaku. Marcelo Bielsa, urugvajski izbornik, kazao je da je "najteži" igrač u nogometu "osmica", koju je nazvao "modrić"! Brani kao "šestica", a napada kao "desetka" te dodao: "Ima sposobnost obrane, vještinu napada i razumije igru u oba smjera!"

No, kolege Knezović i Bošnjak u Večernjaku pisali su kako je i Ivan Rakitić kao senior debitirao na stadionu Pecara u Širokom Brijegu. Prisjetili su se da je Rakitić prve seniorske minute odradio 29. rujna 2005. godine na stadionu Pecara za Basel u susretu Kupa UEFA-e protiv Širokog Brijega. Marko Knezović sjeća se da je Rakitić odigrao posljednjih 15 minuta, a da je jedini gol na utakmici (za Basel) dao Mladen Petrić!

Postoji i nasmiješena strana svijeta sporta i nogometne lopte. Na te strane stigao je i Luka. Fata je rješavala križaljku i upita Muju:

- Luka u Španjolskoj, šest slova!

- Piši: MODRIĆ!

Umjesto španjolske luke BILBAO. Kad je Štef Deverić postao trener mostarskog Zrinjskog, sa sobom je uz Modrića doveo još nekoliko igrača. Nakon jednog treninga upitao je svog pomoćnika Franju Vladića što misli o igračima koje je doveo, a Kulje je u svom stilu kazao:

- Ostavi malog plavog, ostale možeš i vratiti u Zagreb!

Znao je Kulje da će mali i plavi postati veliki i glavni! Autor ovog teksta obavio je najkraći mogući novinarski razgovor s Lukom Modrićem. Naime, Večernjakov novinar Velimir Begić dogovorio je intervju s Lukom pa je nakon sat vremena u redakciji Večernjeg lista BiH u Mostaru zazvonio telefon. Slušalicu je podigao autor ovoga teksta, a s druge strane žice u Madridu bio je - Luka Modrić! Nakon pozdrava Luka reče da ga Velimir Begić može nazvati za pet minuta, a ovaj novinar viknuo je Begiću:

- Velo, nazovi Modrića, nema na računu!

U redakciji je nastao smijeh, a za dva dana osvanuo je intervju u Večernjaku. I stadion Pecara, na kojem su igrali kao seniori, a poslije senatori Vatrenih, više se puta našao na duhovitoj strani nogometne lopte. Kad je jedne prigode na stadionu Pecara u prijateljskoj utakmici nastupio bečki Rapid protiv širokobriješke Mladosti (sada NK Široki Brijeg), Otto Barić, trener austrijskog kluba, obratio se članovima uprave širokobriješkog kluba:

- Gdje vam je stol za masažu?

- Nije ovdje, posudili smo ga mostarskom Veležu, treba im za Kup UEFA - odgovorio je Ivan Primorac, član uprave tadašnjeg širokobriješkog kluba.

Naravno da tadašnji siromašni širokobriješki nogometni zonaš nije imao stol za masažu, ali valjalo je odglumiti veliki klub koji će to postati. Stadion Pecara sada je jedan od rijetkih u BiH koji zadovoljava UEFA-ine kriterije (sada i s hibridnim travnjakom). Tko je tada mogao i zamisliti da će na njemu svoje seniorske debije imati Luka Modrić i Ivan Rakitić. Te da će širokobriješki klub biti pet puta prvak Lige Herceg Bosne, dva puta prvak BiH, a tri puta osvajač Kupa BiH (i još nekoliko puta u finalu).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije