28.08.2024. u 14:17

Sveto pismo kaže kako je šesti dan vrhunac Božjeg stvaranja. Tog dana Bog je stvorio čovjeka: "Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih. I blagoslovi ih Bog i reče im: Plodite se i množite…" (Post, 1, 27-28). Bog je darovao čovjeku, muškarcu i ženi, da nastave "stvarati" (rađati) čovjeka. I muškarac i žena imaju nezamjenjivu ulogu u stvaranju čovjeka. Uz roditelje, u životu svake osobe važne su i mnoge druge osobe. U životu Mojsija bilo je važno šest žena.

Mojsijev otac i majka bili su iz Levijeva plemena. U vrijeme kad je majka začela Mojsija faraon je naredio primaljama da odmah nakon porođaja Hebrejkama ubijaju mušku djecu. Dvije primalje, Šifra i Pua, nisu održavale faraonovu zapovijed. One su spasile Mojsija nakon rođenja. Mojsijeva majka skrivala je tri mjeseca svoje čedo - Mojsija. Kad je uvidjela da ga više neće moći skrivati, napravila je košaru koja može ploviti na vodi. U tu košaru spustila je dijete Mojsija i pustila je niz vodu. Dok je košara s djetetom plutala vodom, došla je faraonova kći kupati se na rijeku. Opazila je košaricu u kojoj je dijete plakalo. Uzela je košaru i otvorila te se sažalila na čedo. Mojsijeva sestra reče faraonovoj kćeri da će potražiti dojilju među Hebrejkama za nađeno čedo. Faraonova kći prihvati prijedlog i dopusti djevojki da nađe dojilju. Mojsijeva sestra je otišla po majku i dovela je. Faraonova kći daje nađeno čedo njegovoj majci da ga othrani. Kad je Mojsije odrastao, majka ga je dovela faraonovoj kćeri. Šesta žena koja je odigrala veliku ulogu u Mojsijevu životu bila je njegova supruga Sipora. Ona je kći midijanskog svećenika Reula (Jitra), koji je imao još šest kćeri. Mojsije i Sipora imali su dvojicu sinova: Geršona (Izl 2,22) i Eliezera (Izl 18,4). Sipora je spasila život Mojsiju jedne noću na povratku iz Midjana u Egipat (Izl 4, 24-26). U Mojsijevu životu važnu ulogu odigralo je šest žena: njegova majka, primalje Šifra i Pua, faraonova kći, njegova sestra (ne kaže se da je to bila Mirjam) i supruga Sipora.

U komunikologiji bi se reklo kako su one referentne osobe u Mojsijevu životu. Koje su osobe referentne u tvome životu?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije