RECEPT DANA

Dubai čokolada je hit među slasticama, a mi imamo recept za božićne Dubai kekse

02.12.2024.
u 07:44

Dubai čokolada, kako pišu neki svjetski mediji ovih dana, postala je najpopularnija poslastica na svijetu. Privlačnost ove čokolade prvenstveno leži u jedinstvenim bliskoistočnim okusima poput datulja, karaka ili kadaifa, tradicionalnog arapskog deserta od nasjeckanog tijesta, pistacija, slatkog mekog sira i sirupa. Društvene mreže vrve receptima kako kod kuće spraviti Dubai čokoladu, piše miss7.24sata.hr

Popularnost Dubai čokolade mogla se nedavno zorno vidjeti u njemačkom gradu Aachenu. Stotine kupaca čekale su satima u redu (na kiši) da prvi kupe novu Lindtovu Dubai čokoladu. Neki sretnici, koji su uspjeli kupiti prve primjerke Lindt Dubai čokolade za maloprodajnu cijenu od 14.99 eura (za čokoladu od 150 grama), preprodavali su kasnije online te iste čokolade za cijenu do čak 300 eura! 

Božićni Dubai keksi - recept

Dubai božićni keksi su ukusna alternativa klasičnoj Dubai čokoladi i zasigurno će izmamiti divljenje gostiju. Nadjev od pistacija, marcipana i kadaifa u finom prhkom tijestu učinit će ih vrhuncem na svakom božićnom stolu. Također su izvrstan poklon za prijatelje i obitelj. 

Sastojci za tijesto:
• 500 g brašna
• 200 g maslaca
• 2 žlice ulja
• srž 1 mahune vanilije
• 2 žličice praška za pecivo
• 2 jaja
• 1 prstohvat soli
• 100 g šećera (ili 200 g, ovisno o željenoj slatkoći)

Sastojci za nadjev:
• 2 žlice kreme od pistacija
• 2-3 žlice mljevenih pistacija
• 100 g marcipana
• 3 žlice pečenog kadaifa (fini komadi tijesta, nasjeckani)

Božićni Dubai keksi - priprema:

Priprema tijesta:
1. Prosij brašno i stavi ga u zdjelu.
2. Jaja, šećer i srž vanilije dobro promiješaj dok ne nastane homogena smjesa.
3. Dodaj maslac, ulje, prašak za pecivo i sol. Sve dobro umijesi.
4. Tijesto prekrij folijom i stavi u hladnjak na 30-tak minuta.

Priprema nadjeva:
5. Sve sastojke za nadjev od pistacija (krema od pistacija, mljevene pistacije, marcipan i kadaif) dobro pomiješaj i umijesi.
6. Ako je potrebno, usitni kadaif da dobije bolju konzistenciju.

Oblikovanje keksa:
7. Nakon hlađenja razvaljaj tijesto i kalupom za kekse ili ručno izreži željene božićne oblike.
8. Stavi kekse na lim obložen papirom za pečenje.

Pečenje:
9. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva i peci kekse oko 15 minuta dok ne porumene.
10. Ostavi da se ohlade nakon pečenja.

Punjenje keksa:
11. Sada uzmi po dva keksa kao „sendvič" i nadjeni ih.

Ukrašavanje:
12. Po želji ukrasi kekse otopljenom čokoladom te pospi pistacijama.



 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije