Volimo fritule – same, posute šećerom u prahu, ali i s raznim umacima… A što kažeš na ove španjolske fritule s bundevom? Imaju divnu boju, ali i okus i sigurni smo da im nećeš moći odoljeti jednom kad ih probaš.
Tradicionalan recept iz Valencije
Ove slatke fritulice tradicionalan su španjolski recept, iz Valencije, i tradicionalno ih poslužuju uz vruću čokoladu. Izmišljene su u 19. stoljeću, a njihov tradicionalni oblik je nepravilan, okrugao i s rupom u sredini. Nešto poput mini donuta. No sve češće, radi brzine, prave se i u obliku 'običnih' fritula, u kuglicama.
Ove slatke fritulice s bundevom omiljena su španjolska slastica tijekom hladnih mjeseci, a vjerujemo da će uskoro postati hit i među tvojim ukućanima!
SASTOJCI
- bundeva 250 g
- voda od kuhanja bundeve
- glatko brašno 125 g
- svježi kvasac 5 g
- maslinovo ulje
- šećer
- suncokretovo ulje
POSTUPAK
- Nareži bundevu na kockice i kuhaj u vodi dok ne omekša. Procijedi, sačuvaj odu od kuhanja. Isperi bundevu pod hladnom vodom, oguli joj koru.
- Zgnječi kuhanu bundevu u pire, dodaj brašno i kvasac (malo po malo) te vode od kuhanja bundeve po potrebi. Sve dobro izmiješaj. Tijesto ne treba biti niti tekuće niti jako čvrsto.
- Pokrij tijesto prozirnom folijom i pusti da se diže dok ne udvostruči volumen (oko 30 minuta).
- U posudi za prženje ugrij ulje.
- Oblikuj fritule – vlažnim rukama uzmi komad tijesta i formiraj oblik fritule (možeš napraviti ovaj tradicionalni s rupom u sredini, ili pak kuglicu, poput 'klasične' fritule). Ubaci nekoliko fritula u vruće ulje i prži oko 1 minutu, potom okreni na drugu stranu.
- Izvadi pečene fritule iz ulja i stavi ih na kuhinjski papir da se upije višak masnoće.
- Gotove fritule uvaljaj u šećer i posluži uz šalicu vruće čokolade.