Za kuglof možemo reći da je kralj blagdanskog stola. Jednostavno se priprema, mogu se kombinirati različiti sastojci, a može se i ukrasiti u božićnom stilu. Osim što izgleda svečano i kraljevski, može stajati dugo.
U ovaj kuglof ide popularan eggnog, odnosno liker od jaja, tradicionalno alkoholno piće koje možete i sami skuhati, ili kupiti već gotov. Od domaćih jaja kuhale su i ga i naše bake, iako je najveću popularnost stekao u američkim božićnim filmovima.
Sastojci:
- 5 jaja
- 200 g šećera u prahu
- vanilin šećer
- 250 ml likera od jaja
- 250 ml ulja
- 150 g brašna
- 150 g škrobnog brašna
- 20 g kakaa u prahu
- 25 g kockica od čokolade
- prašak za pecivo
- žlica šećera u prahu
- 1/4 žličice kakaa u prahu
- malo sjeckane čokolade
Priprema:
Pjenasto istucite jaja sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Zatim umiješajte liker i ulje. Posebno pomiješajte brašno, prašak za pecivo i škrobno brašno, prosijte na pjenu od jaja i sve zajedno dobro izmiješajte. Ulijte pola smjese u namašćeni kalup, a u drugu polovicu umiješajte kakao i čokoladu. Ulijte tamnu smjesu za tijesto u svijetlu, a zatim prođite vilicom kroz njih kako biste stvorili mramorni uzorak, piše Skuhaj.hr.
Pecite kolač na 175°C 60-70 minuta. Zatim izvadite, ostavite da se hladi u kalupu 20 minuta. Okrenite ga na rešetku da se potpuno ohladi. Prije posluživanja pospite ga šećerom u prahu, kakaom i nasjeckanom čokoladom.