Probajte napraviti

Ovaj gurmanski 'rižoto' će vas oduševiti, a još je i zdrav

profimedia
31.10.2024.
u 08:34

Ljubiteljima rižota svidjet će se i njegova inačica u kojoj rižu zamjenjujemo pirom, žitaricom koja se smatra jednom od najstarijih kultiviranih biljaka. Donedavno zaboravljena žitarica obiluje vlaknima, proteinima, vitaminima B skupine te mineralima poput željeza i magnezija, a okusom podsjeća na smeđu rižu ili zob. Pir je posebno drag onima koji znaju imati probleme s probavom jer je lakše probavljiv u odnosu na neke moderne vrste pšenice, a zbog visokog udjela vlakana, pir doprinosi zdravlju crijeva i dugotrajnoj sitosti, piše tportal

Sastojci

  • 200 g pira
  • 15 g suhih vrganja
  • 2 žlice maslaca
  • temeljac
  • 200 g šampinjona
  • sol i papar
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 ml bijelog vina
  • 2 žlice vrhnja za kuhanje
  • 25 g parmezana
  • mala vezica peršina

Priprema

  1. Pir prelijte hladnom vodom i ostavite da se namače oko 20 minuta. Dok se pir namače, u manjoj posudi sušene vrganje prelijte s 250 ml vrele vode.
  2. Ukoliko nemate vlastiti temeljac od ranije, pripremite ga kombinirajući 1 l vode i temeljac.
  3. U velikoj tavi zagrijte 15 grama maslaca i dodajte šampinjone. Na vama je da odlučite hoćete li ih rezati na ploškice ili na četvrtine. Prepržite ih uz miješanje sve dok se tekućina ne reducira, a zatim lagano posolite i pospite svježe mljevenim crnim paprom.
  4. Smanjite vatru, dodajte preostali maslac, sitno narezani luk, sitno nasjeckani češnjak i kratko pržite miješajući.
  5. Dobro ocijedite pir te ga dodajte u tavu sa šampinjonima i miješajte sve dok se pir potpuno ne obloži masnoćom.
  6. U tavu ulijte vino, lagano kuhajte uz često miješanje da tekućina ispari, a onda dodajte vrganje koje ste prethodno ocijedili.
  7. Postupno dodajte pripremljeni temeljac (šalicu po šalicu) i nastavite pirjati dok se sva tekućina ne upije, a pir ne skuha. Imajte na umu da je piru potrebno oko 20 minuta.
  8. Za kremoznost ovog jela dodajte vrhnje za kuhanje i naribani parmezan
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije