BUDITE OPREZNI

Ovaj kućni uređaj nikada ne uključujte u produžni kabel, glavni je uzročnik većine požara

Pexels/Pixabay
05.10.2024.
u 15:44

Iako su temperature pale, službena sezona grijanja još nije počela, te se većina građana u svojim domovima okreće alternativnim načinima grijanja. Pale se klime, peći i grijalice.

Vatrogasci upozoravaju da u hladnijem dijelu godine upravo nepravilno korištenje grijalica i drugih uređaja za grijanje uzrokuje veliki broj požara. Vatrogasne službe i stručnjaci apeliraju na građane da budu oprezni, jer se grijanje u domu, ukoliko nije pravilno izvedeno, može pretvoriti u potencijalnu opasnost.

Prema statistikama, grijalice su drugi najčešći uzrok kućnih požara tijekom zime, što jasno ukazuje na potrebu za većom svjesnošću o sigurnosti. Nepravilno korištenje ovih uređaja, posebno ostavljanje uključenih grijalica bez nadzora, često rezultira nesrećama koje bi se mogle izbjeći odgovornijim ponašanjem.

Korištenje produžnih kabela

Jedan od najčešćih problema na koji upozoravaju stručnjaci je korištenje produžnih kabela prilikom spajanja grijalica. Veliki broj korisnika ne razmišlja o tome je li produžni kabel sposoban podnijeti opterećenje grijalice, pogotovo kada je istovremeno na njega spojeno više uređaja. Ovakvo opterećenje može lako uzrokovati pregrijavanje kabela, što može dovesti do kratkog spoja i zapaljenja. Ako se grijalica i produžni kabel ostave bez nadzora, rizik od požara dodatno raste, piše Krstarica.

Kako bi se izbjegli nesretni slučajevi, važno je pridržavati se nekoliko ključnih pravila prije nego što uključite grijalicu. Stručnjaci savjetuju da se grijalica nikada ne ostavlja uključena bez nadzora, posebice tijekom noći kada spavate. Također, grijalicu treba postaviti na sigurnu udaljenost od zapaljivih predmeta kao što su zavjese, namještaj, posteljina ili odjeća. Preporučena udaljenost je najmanje jedan metar.

Osim toga, umjesto oslanjanja na potencijalno opasne metode grijanja, postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako biste učinkovito zadržali toplinu u svom domu. Jedan od prvih koraka je brtvljenje prozora i vrata kako bi se spriječilo propuštanje hladnog zraka. Za tu svrhu možete koristiti trake za brtvljenje ili zaštitnike za vrata. Na prozore možete postaviti foliju s mjehurićima, koja pomaže u dodatnoj izolaciji i sprječava gubitak topline.

Održavanje topline

Dodatne mjere poput debljih zavjesa ili korištenja tepiha također mogu pomoći u održavanju topline u prostoru. Kroz male prilagodbe u svakodnevici, poput zatvaranja vrata soba koje se ne koriste i zadržavanja topline u glavnim prostorijama, moguće je smanjiti potrebu za intenzivnijim grijanjem i time smanjiti rizik od nesreća.

Važno je napomenuti da je svaka grijalica dizajnirana s određenim sigurnosnim standardima, no ukoliko se ti standardi ne poštuju, rizik od požara drastično raste. Kvaliteta grijalice također igra ulogu u sigurnosti – stariji uređaji koji nemaju ugrađene zaštitne mehanizme, poput automatskog isključivanja u slučaju pregrijavanja, predstavljaju veći rizik. Stoga se preporučuje da se takvi uređaji zamijene novijim modelima s boljim sigurnosnim funkcijama.

Požari izazvani nepravilnom uporabom grijaćih tijela često se događaju iz neznanja ili nemara, ali su u većini slučajeva potpuno spriječivi. Stoga je ključna odgovornost svakog korisnika da se pridržava osnovnih sigurnosnih preporuka. Svako nepoštivanje ovih uputa može imati ozbiljne posljedice, ne samo za imovinu, već i za ljudske živote.

Na kraju, važno je podsjetiti da, uz pravilnu upotrebu grijalica, postoje i drugi načini na koje možete održati svoj dom toplim bez prevelikog oslanjanja na električne uređaje. Primjerice, tijekom dana iskoristite prirodnu sunčevu svjetlost za zagrijavanje prostora, a noću spustite rolete ili zavjese kako biste zadržali toplinu unutar doma. Ulaganje u kvalitetnu izolaciju također je dugoročno isplativo rješenje koje pomaže smanjenju troškova grijanja i povećava sigurnost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije