što čekate

Ove praline od krumpira su pravi slatki hit!

foto: topntp26 / Freepik
24.01.2025.
u 10:39
Poslušaj ovaj članak
00:00 / 00:00

Nevjerojatno, ali istinito – ove praline od krumpira tako je jednostavno pripremiti, a oduševit će sve koji ih kušaju

Danima se dogovarate sami sa sobom oko pripreme nekog finog deserta za ukućane. Naravno, bilo bi dobro uključiti i najmlađe. I čokoladu. A onda se sjetite svih onih kompliciranih procedura, temperiranja čokolade, karameliziranja šećera, omjera i vaganja… Za ove savršene praline trebaš samo kuhani krumpir, vilicu i otopljenu čokoladu. I vrijedne ručice. Jednostavno i ekonomično Krumpirove bombice potječu iz vremena Velike depresije i zapravo su jednostavna (i ekonomična) slasticu. Međutim, njihova neutralna baza – običan krumpir – u kombinaciji sa šećerom, šarenim mrvicama i vanilijom pretvara se u nevjerojatno ukusan desert. Ne iziskuju nikakve posebne alate niti komplicirane tehnike, donosi gastro.24sata.hr. Čak ni čokoladu ne moraš temperirati! Jednostavno je otopiš, umočiš bombice i dekoriraš po želji. I uživaš!

Sastojci

Pire krumpir 70 g
Šećer u prahu 160 g
Kokos u listićima 90 g
Ekstrakt vanilije 1 žličica
Čokolada - komadići 450 g
Šarene mrvice

Postupak

- Obloži veliki lim papirom za pečenje i ostavi ga sa strane.

- Prepolovi krumpir, ostavljajući koru. Stavi ga u mali lonac, dodaj vodu da ga prekrije i kuhaj dok ne postane vrlo mekan kada ga probodeš nožem, otprilike 10 minuta (vrijeme kuhanja ovisi o vrsti krumpira). Izvadi krumpir šupljikavom žlicom i stavi na tanjur. Kad se dovoljno ohladi da ga možeš držati u ruci, oguli koru.

- Vilicom ili prešom za krumpir zgnječi kuhani krumpir u velikoj zdjeli dok ne postigneš potpuno glatku teksturu. Izmjeri 1/2 šalice za ovaj recept, a ostatak iskoristi za neku drugu svrhu. Dok je pire još topao, umiješaj šećer u prahu, kokos i vaniliju koristeći veliku žlicu ili ruke. Formiraj kuglice veličine jedne (kuglice mogu biti mekane). Slaži ih na pripremljeni lim za pečenje tako da se ne dodiruju. Zamrzni ih najmanje 3 sata.

- Rastopi čokoladu na pari. Ulij otprilike 2,5 cm vode u donji lonac i zagrij dok ne proključa. U gornji lonac (ili metalnu zdjelu) stavi čokoladu i postavi ga iznad donjeg lonca. Isključi vatru i lagano miješaj dok se čokolada ravnomjerno ne otopi. Ako želiš, prije umakanja možeš lagano oblikovati kuglice rukama kako bi bile urednije (nije obavezno). Postavi zdjelu s toplom čokoladom na kuhinjski ručnik na radnoj površini. Jednu po jednu kuglicu umoči u čokoladu, okreći je vilicom kako bi se cijela obložila, a zatim je izvadi. Otresi višak čokolade u zdjelu i vrati kuglicu na lim za pečenje. Po želji pospi tostiranim kokosom, mrvicama ili šećerom u boji. Ponovi postupak dok ne obložiš sve kuglice.

- Stavi praline od krumpira u hladnjak dok se čokolada ne stvrdne, otprilike 1 sat.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije