ukusne i zdrave

RECEPT DANA Ovo su najbolje juhe koje će vam podići imunitet i spriječiti gripu i prehladu

Shutterstock
28.10.2024.
u 15:52

Pripremite se da uvrstite ove ukusne recepte u svoju kuhinju i uživate u blagodatima koje donose!

S dolaskom hladnijih dana, gripa i prehlade postaju česta pojava, a jačanje imuniteta postaje ključno za očuvanje zdravlja. Jedan od najboljih načina za potporu vašem imunološkom sustavu je kroz prehranu, a to možete postići ukusnim juhama bogatim hranjivim tvarima. Ovdje vam predstavljamo najbolje juhe koje ne samo da su ukusne, već i pune sastojaka koji pomažu u jačanju vašeg tijela i sprječavanju bolesti. Od klasične pileće juhe do raznih kombinacija povrća i začina, ove juhe će vas zagrijati, nahraniti i pružiti dodatnu zaštitu od prehlade i gripe. 

Kremasta juha od bundeve i leće

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja, plus 1 žličica
  • 2 glavice luka, nasjeckane
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 800 g nasjeckane bundeve, plus sjemenke
  • 100 g crvene leće
  • 1 l vrućeg povrtnog temeljca
  • prstohvat soli i šećera
  • 50 g kiselog vrhnja ili grčkog jogurta

Priprema: Zagrijte ulje u velikoj tavi. Pržite luk dok ne omekša i počne dobivati zlatnu boju, a zatim umiješajte češnjak, meso bundeve i leću. Sve zalijte vrućim temeljcem. Začinite, poklopite i pirjajte 20-25 minuta dok leća i povrće ne omekšaju. U međuvremenu operite sjemenke bundeve i osušite ih. Zagrijte žličicu ulja u tavi i popržite sjemenke u poklopljenoj posudi uz povremeno miješanje. Kad su tostirane, dodajte malo soli i prstohvat šećera pa dobro promiješajte. Kuhanu smjesu od bundeve izmiksajte u blenderu dok ne postane glatka, dodajte kiselo vrhnje ili grčki jogurt i ponovno sve izmiksajte. Servirajte juhu u zdjelicama i posipajte sjemenkama bundeve.

Talijanska 'penicilin-juha' (Pastina in Brodo)

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1,5 l pilećeg temeljca
  • 150 g sitne tjestenine (originalno idu zvjezdice)
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 2 štapića celera
  • kora parmezana
  • sol
  • peršin
  • svježe naribani parmezan

Priprema: Zakuhajte temeljac u velikom loncu. Ogulite i narežite luk i mrkve na veće komade. I celer narežite na veće komade pa sve zajedno dodajte u temeljac, ubacite i koru parmezana i prstohvat soli. Pojačajte vatru da temeljac zavri, zatim smanjite i poklopite. Pirjajte dok povrće ne omekša, 20 do 30 minuta. Izvadite koru od parmezana, potom rešetkastom žlicom prebacite povrće u multipraktik. Dodajte nekoliko žlica juhe i miksajte dok povrće ne postane potpuno glatko. Pasirano povrće vratite u lonac. Pojačajte vatru da juha zavrije, potom umiješajte tjesteninu. Kuhajte dok ne omekša, otprilike tri minute. Maknite juhu s vatre. Začinite je još po potrebi potom servirajte vruću u zdjelicama ukrašenu sjeckanim peršinom i naribanim parmezanom.

Francuska juha od luka

Foto: Pixabay

Sastojci:

  • 600 g luka
  • 50 g maslaca
  • 1 grančica timijana
  • 1 list lovora
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica brašna
  • sol, papar
  • 1 l goveđeg temeljca
  • nekoliko kriški baquettea
  • 150 g ementalera

Priprema: U većoj posudi otopite maslac, dodajte vrlo tanko narezani luk i na umjerenoj vatri pržite dok luk ne omekša i lagano se karamelizira, oko 20 minuta. Kada luk dobije lijepu zlatnosmeđu boju, dodajte jedan nasjeckani češanj češnjaka i grančicu timijana pa ulijte vino, dobro promiješajte i kuhajte još pet minuta. Kada alkohol ishlapi, dodajte brašno, promiješajte i nakon minutu-dvije dodajte goveđi temeljac, lovorov list, sol i svježe mljeveni papar. Kuhajte juhu još 20-ak minuta. Dok se juha kuha, zagrijte pećnicu na 200 °C. Baquette narežite na kriške, svaku namažite maslacem s obje stane i stavite u pećnicu. Pecite dok kruh ne dobije lijepu boju i postane hrskav. Izvadite iz pećnice i natrljajte češnjakom s obje strane. Juhu rasporedite u vatrostalne zdjelice, na vrh stavite tostirani kruh i pospite naribanim ementalerom. Stavite juhu u pećnicu i pecite kratko na gril-programu, dok se sir ne rastopi. Odmah poslužite.

Pileća krem-juha

Foto: Pixabay

Sastojci:

  • 250 g pilećih prsa
  • malo ulja
  • 2 sitno nasjeckana luka
  • 1 nasjeckani poriluk
  • manja vezica peršina
  • 2-3 žlice kiselog vrhnja
  • sol, papar, muškatni oraščić

Priprema: Na ulju prepržite luk i poriluk pa dodajte kockice piletine. I njih propržite i ulijte vodu. Dodajte peršin i začine te kuhajte na laganoj vatri dok piletina ne bude mekana. Potom sve usitnite štapnim mikserom i dodajte još malo vode kako biste dobili gustu juhu. Na kraju dodajte kiselo vrhnje, ostavite da kratko prokuha pa maknite sa štednjaka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije