S dolaskom hladnijih dana, gripa i prehlade postaju česta pojava, a jačanje imuniteta postaje ključno za očuvanje zdravlja. Jedan od najboljih načina za potporu vašem imunološkom sustavu je kroz prehranu, a to možete postići ukusnim juhama bogatim hranjivim tvarima. Ovdje vam predstavljamo najbolje juhe koje ne samo da su ukusne, već i pune sastojaka koji pomažu u jačanju vašeg tijela i sprječavanju bolesti. Od klasične pileće juhe do raznih kombinacija povrća i začina, ove juhe će vas zagrijati, nahraniti i pružiti dodatnu zaštitu od prehlade i gripe.
Kremasta juha od bundeve i leće
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja, plus 1 žličica
- 2 glavice luka, nasjeckane
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 800 g nasjeckane bundeve, plus sjemenke
- 100 g crvene leće
- 1 l vrućeg povrtnog temeljca
- prstohvat soli i šećera
- 50 g kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
Priprema: Zagrijte ulje u velikoj tavi. Pržite luk dok ne omekša i počne dobivati zlatnu boju, a zatim umiješajte češnjak, meso bundeve i leću. Sve zalijte vrućim temeljcem. Začinite, poklopite i pirjajte 20-25 minuta dok leća i povrće ne omekšaju. U međuvremenu operite sjemenke bundeve i osušite ih. Zagrijte žličicu ulja u tavi i popržite sjemenke u poklopljenoj posudi uz povremeno miješanje. Kad su tostirane, dodajte malo soli i prstohvat šećera pa dobro promiješajte. Kuhanu smjesu od bundeve izmiksajte u blenderu dok ne postane glatka, dodajte kiselo vrhnje ili grčki jogurt i ponovno sve izmiksajte. Servirajte juhu u zdjelicama i posipajte sjemenkama bundeve.
Talijanska 'penicilin-juha' (Pastina in Brodo)
Sastojci:
- 1,5 l pilećeg temeljca
- 150 g sitne tjestenine (originalno idu zvjezdice)
- 1 luk
- 2 mrkve
- 2 štapića celera
- kora parmezana
- sol
- peršin
- svježe naribani parmezan
Priprema: Zakuhajte temeljac u velikom loncu. Ogulite i narežite luk i mrkve na veće komade. I celer narežite na veće komade pa sve zajedno dodajte u temeljac, ubacite i koru parmezana i prstohvat soli. Pojačajte vatru da temeljac zavri, zatim smanjite i poklopite. Pirjajte dok povrće ne omekša, 20 do 30 minuta. Izvadite koru od parmezana, potom rešetkastom žlicom prebacite povrće u multipraktik. Dodajte nekoliko žlica juhe i miksajte dok povrće ne postane potpuno glatko. Pasirano povrće vratite u lonac. Pojačajte vatru da juha zavrije, potom umiješajte tjesteninu. Kuhajte dok ne omekša, otprilike tri minute. Maknite juhu s vatre. Začinite je još po potrebi potom servirajte vruću u zdjelicama ukrašenu sjeckanim peršinom i naribanim parmezanom.
Francuska juha od luka
Sastojci:
- 600 g luka
- 50 g maslaca
- 1 grančica timijana
- 1 list lovora
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica brašna
- sol, papar
- 1 l goveđeg temeljca
- nekoliko kriški baquettea
- 150 g ementalera
Priprema: U većoj posudi otopite maslac, dodajte vrlo tanko narezani luk i na umjerenoj vatri pržite dok luk ne omekša i lagano se karamelizira, oko 20 minuta. Kada luk dobije lijepu zlatnosmeđu boju, dodajte jedan nasjeckani češanj češnjaka i grančicu timijana pa ulijte vino, dobro promiješajte i kuhajte još pet minuta. Kada alkohol ishlapi, dodajte brašno, promiješajte i nakon minutu-dvije dodajte goveđi temeljac, lovorov list, sol i svježe mljeveni papar. Kuhajte juhu još 20-ak minuta. Dok se juha kuha, zagrijte pećnicu na 200 °C. Baquette narežite na kriške, svaku namažite maslacem s obje stane i stavite u pećnicu. Pecite dok kruh ne dobije lijepu boju i postane hrskav. Izvadite iz pećnice i natrljajte češnjakom s obje strane. Juhu rasporedite u vatrostalne zdjelice, na vrh stavite tostirani kruh i pospite naribanim ementalerom. Stavite juhu u pećnicu i pecite kratko na gril-programu, dok se sir ne rastopi. Odmah poslužite.
Pileća krem-juha
Sastojci:
- 250 g pilećih prsa
- malo ulja
- 2 sitno nasjeckana luka
- 1 nasjeckani poriluk
- manja vezica peršina
- 2-3 žlice kiselog vrhnja
- sol, papar, muškatni oraščić
Priprema: Na ulju prepržite luk i poriluk pa dodajte kockice piletine. I njih propržite i ulijte vodu. Dodajte peršin i začine te kuhajte na laganoj vatri dok piletina ne bude mekana. Potom sve usitnite štapnim mikserom i dodajte još malo vode kako biste dobili gustu juhu. Na kraju dodajte kiselo vrhnje, ostavite da kratko prokuha pa maknite sa štednjaka.