Europsko iskustvo bilo je presudno, Botev će biti mnogo ozbiljniji test

Zrinjski prošao Brava
03.08.2024.
u 10:50

Nogometaši Zrinjskog napravili su dobar posao u Sloveniji. Mostarci su slavili pobjedu kod Brava s rezultatom 3:1. Iako možda rezultat sugerira, to definitivno nije bila laka pobjeda, Plemići su opet pokazali karakter i pobjednički mentalitet.

Europsko iskustvo

Još se jedan detalj osjetio, posebno u drugom dijelu utakmice, bilo je to europsko iskustvo Zrinjskog, koje ova momčad ima u značajnoj mjeri. Neke druge igračke postave Zrinjskog koje su igrale europske utakmice u prošlosti vjerojatno bi pale na ovom ispitu, ali sadašnja momčad puna prekaljenih igrača nije gubila glavu. Jedna od prednosti koju nosi veliki broj iskusnih igrača u momčadi bila bi ta što su se prije susretali sa sličnim situacijama i što su se znali nositi s njima.

- Nakon prve utakmice u Mostaru pojavile su se neke sumnje, nismo bili na svojoj razini, za to nam treba još nekoliko utakmica. Danas su momci odigrali na visokoj razini, pogotovo naša vezna linija. Na kraju smo zasluženo slavili i prošli dalje. Za nas je bilo loše što je teren bio natopljen vodom, nismo kroz neku kombinatoriku mogli ulaziti u prilike, ali snašli smo se bolje, pokazali više energije i volje - kazao je nakon susreta trener Zrinjskog Mario Maka Ivanković, prenosi Vecernji.ba.

Vrijedi istaknuti kako je Zrinjski u Ljubljani imao vrhunsku podršku. Činilo se kako Plemići igraju u Mostaru...

- Mi smo znali da će doći puno Ultrasa te drugih naših navijača. Ipak, nismo se nadali ovolikom broju naših navijača na tribinama. Zahvalio bih svima njima na podršci kada nam rezultat tijekom utakmice nije ni išao u prilog. Mislim kako smo i njih nagradili i da svi oni nisu uzalud došli u Ljubljanu - dodao je Ivanković.

Sličnu počast navijačima odali su i neki nogometaši Zrinjskog. Iz njihova kuta jasno je bilo koliko im to znači. Na tribinama su Plemići imali većinsku podršku.

Zrinjski je u međuvremenu za protivnika u 3. pretkolu Konferencijske lige dobio Botev iz Plovdiva, starog znanca. Ova momčad je Plemićima svojevrsni dužnik i da su Mostarci mogli birati, mislimo kako bi mnogi upravo odabrali ovog protivnika. Još je jedna zanimljiva činjenica ta što momčad Boteva vodi Dušan Kerkez, nekadašnji nogometaš Zrinjskog, vezni nogometaš koji je bio član momčadi koja je 2005. godine prvi put u Mostar donijela naslov nogometnog prvaka jedne zemlje, piše Vecernji.ba. Dvadesetak godina poslije Zrinjski je izrastao u ozbiljan klub, možda će upravo Kerkez moći dati svoje mišljenje na to pitanje nakon što vidi što ga može dočekati po povratku u Mostar. Ovom se treneru realno i trese stolica nakon dvaju neugodnih poraza i ispadanja od grčkog Panathinaikosa, ali ako svoju momčad bude vodio u Mostaru, bit će to zanimljiv trenutak. Zrinjski je protiv Boteva prvi put igrao prije 11 godina u sklopu kvalifikacija za Europsku ligu.

S financijskog gledišta Mostarci su već osigurali i solidnu novčanu zaradu. Plemići su za sada osigurali minimalno 900.000 eura, odnosno toliko će prihodovati ako ispadnu već u idućoj fazi natjecanja. Za nastup u 2. pretkolu Zrinjski je zaradio 175.000 eura, isto toliko donosi i igranje 3. pretkola, a ako u njemu Zrinjski ispadne, uz bonuse za nastup u svakom pretkolu prihodovat će još 550.000 eura, donosi Večernjak. Naravno, taj iznos će rasti ako Mostarci nastave prolaziti daljnje prepreke u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. Već sada to nije zanemariv novac, ali svima je jasno koliko su veći apetiti Zrinjskog u svakom pogledu. Zrinjski želi opet u grupnu fazu ovog natjecanja, a ako Plemići u tom uspiju, zarada bi opet bila, slično kao i prošle sezone, višemilijunska.

Nije sve idealno

Inače, ne treba govoriti kako je sve sjajno i bajno u igri Zrinjskog kada nije. Prvenstveno treba analizirati dvije stvari. Prva stvar je što ova postava Zrinjskog, pogotovo u zadnjoj liniji, ima na trenutke jako velikih problema. Igrači Zrinjskog koji okupiraju pozicije otraga redom su iskusni, ali im nedostaje brzine, pogotovo kvalitetnije igre pod pritiskom, odnosno imaju problem kada protivnik igra presing, a manje-više sve momčadi koje bi Zrinjski dalje mogao sretati u Europi nastoje igrati brz i moderan nogomet.

Drugi veliki problem za Zrinjski je taj što se osjeti izostanak glavnog golgetera iz prošlih sezona. Nemanju Bilbiju teško je nadomjestiti i puno će više igrači Zrinjskog u napadu morati preuzeti odgovornost, što se kaže "povući" kako bi se nadomjestio učinak kakav je prijašnjih sezona imao kapetan momčadi.

- Od početka priprema sam naglašavao kako moramo biti složni i malo konkretniji u završnici. Danas nas je nagradilo. Zabili smo gol, oni su izjednačili, ali smo vjerovali i takva nas je igra nagradila - kazao je za klupske medije Slobodan Jakovljević, jedan od strijelaca na utakmici s Bravom, koji je također istaknuo veliku podršku navijača.

Spomenuli smo dva problema, ali vrijedi obratiti pozornost i na dvije pozitivne stvari. Ovaj Zrinjski sigurno ima rezerve i može pokazati znatno više. Teško je reći u ovom trenutku koliko igrači Zrinjskog još mogu rasti, ali je jasno kako je dobar dio njih pokazao napredak u trku i formi već u odnosu na prvu službenu utakmicu, piše Vecernji.ba.

Pripreme su bile teške, Zrinjski se realno nije ni smio tempirati za prvu utakmicu, bolju formu i snagu morao je ostaviti za nešto što dolazi poslije.

Dakle, tu postoji prostor za rast, s vremenom će se vidjeti i koliki. Druga pozitivna stvar bila bi dobra igra Zrinjskog na prekidima u oba smjera. Mostarci su u tom segmentu tradicionalno čvrsti u obrani, ali već primjećujemo neke nove uloge i kombinacije kada Zrinjski radi prekide u napadu.

Dobra igra u ovom segmentu sigurno može dobro doći Plemićima u idućim europskim utakmicama. Spomenuti Jakovljević gol je zabio iz prekida...

- Nije mi primarno da zabijam golove, ali puno smo radili te prekide, znali smo da su oni tu slabi i namjestilo se da ja zabijem gol - dodao je Jakovljević.

Zrinjski će u ponedjeljak odgoditi prvenstvenu utakmicu sa Slogom. Mostarci u četvrtak, 8. kolovoza, gostuju u Bugarskoj. Plemićima sada ostaje u miru se pripremiti za novo europsko gostovanje, poboljšavati formu i neke taktičke detalje u kojima su tanki. Nakon prvih nekoliko utakmica u sezoni i momčad bi trebala biti na višoj razini u svakom pogledu. Ipak, momčad snage Boteva zapravo će biti mnogo bolji test od Brava, već tu Mostarci mogu pokazati svoj puni potencijal.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije