PUSTA OBEĆANJA

Evo što je sve Šuker obećao 2012. godine! A ispunio je tek 20 posto...

05.12.2017.
u 18:45

Od devet strateških točaka koje je predvidio Šuker, ni jedna nije realizirana do kraja. Ukupno je ostvareno možda 20 posto od obećanoga

Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović neki je dan posprdno komentirao kandidaturu Darija Šimića za predsjednika HNS-a. O Šimićevu programu za promjene u hrvatskom nogometu Vrbanović nije imao riječi hvale.

– Čini mi se da se radi o predizbornoj kampanji, u kojoj se lako može nešto obećati bez velikog argumenta, bez pokrića. Znate onu poznatu, da tri puta možete bez velike štete govoriti neistine – prije prve bračne noći, poslije lova i u predizbornoj kampanji, ne košta vas ništa reći nešto bez pokrića – rekao je Vrbanović.

HNL nije napredovao

No, možda Vrbanović govori iz iskustva jer najbolje sam zna kako je to lažno obećavati brda i doline. U HNS-u je već pet godina prvi čovjek do Davora Šukera, a baš je Šuker utrku za predsjednika 2012. godine dobio na lažnim obećanjima. A u toj izradi programa na 20 stranica u kojemu je navedeno devet strateških točaka za razvoj hrvatskog nogometa, sigurno je uz Šukera sudjelovao i Vrbanović.

Pogledamo li s odmakom od pet godina na taj Šukerov program, možemo zaključiti da je ispunjeno vrlo malo toga.

– Oštro ćemo se razračunati s anomalijama koje nagrizaju nogometno tkivo. Imat ćemo nultu toleranciju prema huliganstvu, namještanju utakmica i svim ostalim nepravilnostima. Posebice se ponosim jer sam ujedinio nogometnu Hrvatsku. Nadam se da ćemo vratiti vjeru u domaći nogomet, vjeru u suđenje i da ćemo vratiti navijače na stadione – slavodobitno je govorio Šuker nakon što je izabran za šefa HNS-a 2012. godine.

Nažalost, vjeru u domaći nogomet nije vratio, baš kao ni vjeru u sudačku organizaciju. A bome nije ni ujedinio nogometnu Hrvatsku. Naprotiv, samo ju je dodatno razjedinio.

A od devet strateških točaka koje je predvidio Šuker, ni jedna nije realizirana do kraja. Ukupno je ostvareno možda 20 posto od obećanoga.

U prvoj točki pod nazivom “Nogometne reprezentacije” ostvaren je plan da A reprezentacija bude kontinuirano na velikim natjecanjima, kao i dio koji se odnosi na omogućavanje što boljih uvjeta za 220 nastupa za 24 različite reprezentacije. No, zato nije obnovljen Kup Alpe-Jadran, a nije osnovana ni B-reprezentacija, kao što je Šuker u tom programu najavio.

Ako pak gledamo preostalih osam točaka Šukerova programa, tek tu nalazimo na puno neispunjenih obećanja.

Posebno komično djeluje nekoliko obećanja iz II. poglavlja pod nazivom “Sustav natjecanja HNL-a, Hrvatski nogometni kup”. Šuker je obećao jednoobraznost i identičan marketinški pristup te vizualni identitet Prve HNL po modelu Uefine Lige prvaka i Europske lige. Također je obećao i jačanje Kupa kao natjecanja te brendiranje Kupa.

A Šuker ga je tako brendirao da na prošlogodišnji finale između Dinama i Rijeke u Varaždinu nije ni došao!

Kamp reprezentacije adut je uoči svakih izbora, pa u tome iznimka nije bio ni Davor Šuker. U izbornom programu najavio je da će reprezentacija dobiti kamp u Zagrebu, a da će istodobno biti sagrađena i tri regionalna kampa, u Dalmaciji, Istri i Slavoniji. Sagradilo se, pogađate, nije baš ništa od navedenog!

Najavio je Šuker 2012. i veliku pomoć klubovima u gradnji infrastrukture.

Nažalost, opet je ostalo sve na izreci “obećanje, ludom radovanje”. No, Šuker je nedavno najavio da će Uefina sredstva za kamp preraspodijeliti klubovima, pa se ovaj put nadamo da barem u tome ima istine.

No, ima još puno toga što je obećano, a nije ispunjeno.

Jedno od najzvučnijih obećanja je ono da će se pobrinuti za dizanje ženskog nogometa u Hrvatskoj. U programu je obećao osnivanje U-21 ženske reprezentacije te promjenu svijesti o ženskom nogometu u muškim glavama.

Nažalost, svijest nije uspio promijeniti ni kod sebe, jer samo nekoliko mjeseci nakon što je 2012. postao predsjednik HNS-a, Šuker je ženskoj reprezentaciji ukinuo dnevnice koje su ionako iznosile mizernih 36 kuna! A U-21 reprezentacija nije osnovana do danas.

Nešto je i ispunio

Ima još mnogo Šukerovih neispunjenih obećanja, poput onoga da će vratiti vjeru u sudačku organizaciju te osposobiti suce za Fifinu listu i za suđenje na najvećim svjetskim natjecanjima. Obećao je i da će stvoriti ozračje obiteljskog druženja na utakmicama, kao i da će HNS realizirati projekt “Dan hrvatskog nogometa”.

No, ima i obećanja koja su ispunjena, poput onoga da će povećati poslovni prostor HNS-a, koji je preseljen iz skučene Rusanove ulice u hotel “Hilton” u Vukovarskoj... Ispunio je Šuker i obećanje da će postati član Izvršnog odbora Uefe.

E sad, je li 20 posto ispunjenih obećanja dovoljno za još jedan mandat, procijenite sami.

U nekom normalnom nogometnom društvu ne bi bilo dovoljno, ali kod nas će, po svemu sudeći, biti.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije