presuda

Američki sud utvrdio da je Google prekršio antimonopolski zakon s ciljem dominacije na tržištu

Google
Mohssen Assanimoghaddam/DPA
06.08.2024.
u 18:13

Američki sud presudio je da je Google prekršio antimonopolski zakon, trošeći milijarde dolara kako bi stvorio ilegalni monopol i postao dominantni svjetski pretraživač, što je prva velika pobjeda saveznih vlasti protiv tržišne dominacije ovog tehnološkog giganta, prenosi Reuters. 

Sud je ustvrdio da je Google prekršio zakon monopolističkim ponašanjem nad internetskim pretraživanjem i povezanim oglašavanjem, a u presudi je sudac naveo kako je Google plaćao milijarde kako bi osigurao da bude zadani pretraživač na pametnim telefonima i drugim uređajima.

Presuda otvara put za drugo suđenje kako bi se utvrdile potencijalne mjere, uključujući moguće razdvajanje Googleove matične kompanije Alphabet, što bi promijenilo pejzaž svijeta online oglašavanja kojim Google dominira godinama.

Ova presuda također daje zeleno svjetlo agresivnim američkim antimonopolskim tužiocima koji se bore protiv velikih tehnoloških kompanija, sektora koji je bio na meti kritika širom političkog spektra.

- Sud je donio sljedeći zaključak: Google je monopolist i ponašao se kao takav kako bi održao svoj monopol - napisao je sudac okružnog suda u Washingtonu, D.C., Amit Mehta.

Google kontrolira oko 90% tržišta online pretraživanja i 95% pretraživanja na pametnim telefonima.

Faza "pravnog lijeka" mogla bi biti dugotrajna, nakon čega slijede potencijalne žalbe pred Američkim apelacionim sudom za okrug Columbia i Vrhovnim sudom SAD-a. Pravna borba mogla bi se odvijati do sljedeće godine, pa čak i do 2026. godine.

Dionice Alphabeta pale su za 4,5% u ponedjeljak usred širokog pada tehnoloških dionica dok je šire tržište dionica padalo zbog straha od recesije. Googleovo oglašavanje činilo je 77% ukupne prodaje Alphabeta u 2023. godini.

Alphabet je saopćio da planira uložiti žalbu na Mehtinu presudu.

- Ova odluka prepoznaje da Google nudi najbolji pretraživač, ali potom zaključuje da ne bismo trebali omogućiti njegovu laku dostupnost - rekao je Google u izjavi.

Američki državni tužilac Merrick Garland nazvao je presudu "historijskom pobjedom za američki narod," dodajući da "nijedna kompanija - bez obzira koliko velika ili uticajna - nije iznad zakona."

Predstavnica za medije Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da je "pro-konkurentska presuda pobjeda za američki narod," dodajući da "Amerikanci zaslužuju internet koji je slobodan, fer i otvoren za konkurenciju."

Mehta je napomenuo da je Google samo u 2021. godini platio 26,3 milijarde dolara kako bi osigurao da njegov pretraživač bude zadani na pametnim telefonima i drugim uređajima kako bi zadržao svoj dominantni tržišni udio.

U posljednje četiri godine, federalni antimonopolski regulatori također su tužili Meta Platforms, Amazon i Apple, tvrdeći da su kompanije nezakonito održavale svoje monopole.

Ti slučajevi su svi započeli za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Senatorica Amy Klobuchar, demokratkinja koja predsjedava antimonopolskim pododborom Senatskog odbora za pravosuđe, rekla je da činjenica da je slučaj trajao kroz različite administracije pokazuje snažnu dvostranačku podršku za antimonopolske politike.

- Velika je pobjeda za američki narod što je antimonopolska provedba živa i zdrava kada je riječ o konkurentnosti. Kompanija Google je nekontrolirani monopolista - rekla je ona. 

Kada je podnesen 2020. godine, slučaj protiv Google pretraživača bio je prvi put u dgu vremena da je američka vlada optužila veliku korporaciju za ilegalni monopol.

Microsoft je 2004. godine postigao nagodbu s Ministarstvom pravde zbog tvrdnji da je prisiljavao korisnike Windowsa na korištenje svog Internet Explorer pretraživača.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije