SVJETSKA TRŽIŠTA

Europski ulagači oprezni uoči podataka o inflaciji

30.06.2021.
u 09:44

Na europskim se burzama u srijedu ujutro trguje oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči objave niza važnih gospodarskih pokazatelja, među ostalim, o inflaciji u eurozoni.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,10 posto, na 7.078 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 posto, na 15.662 boda, a pariški CAC 0,10 posto, na 6.557 bodova.

Europski ulagači nisu volji znatnije riskirati uoči objave nove procjene o bruto domaćem proizvodu (BDP) Britanije u prvom tromjesečju.

Uz to, danas će biti objavljeni podaci o inflaciji u Francuskoj i Italiji, kao i u cijeloj eurozoni.

I na azijskim se burzama trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,15 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,1 posto, na 28.791 bod.

Prethodnih dana azijski ulagači nisu bili skloni rizičnijim investicijama zbog rasta broja novozaraženih od koronavirusa u mnogim zemljama regije.

Australija, Indonezija, Tajland i Malezija bilježe širenje vrlo zarazne delta varijante virusa, što vodi novim restrikcijama i usporavanju oporavka gospodarstava od koronakrize.

No, podršku tržištima pružili su jučerašnji novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa.

Ipak, trguje se oprezno jer su ulagači suzdržani uoči novih važnih gospodarskih pokazatelja, kao što je broj novozaposlenih u lipnju, koji bi mogao utjecati na daljnje odluke američke središnje banke, kojoj je oporavak tržišta rada jedan od prioriteta.

„Ako podaci budu snažni i ako se smanji stopa nezaposlenosti, to bi moglo promijeniti retoriku Feda”, kaže Mike Zigmont, direktor u tvrtki Harvest Volatility Management.

Dužnosnici Feda u posljednje vrijeme poručuju da je prerano za zaoštravanje monetarne politike, unatoč jačanju inflacije, jer se tržište rada još nije dovoljno oporavilo od koronakrize.

Ulagači su oprezni i zbog toga što uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasla oko 60 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

I dok je azijski MSCI indeks na putu blagog gubitka u lipnju, MSCI indeks svih svjetskih burzi na putu je dobitaka peti mjesec zaredom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije