Nisu ih obavijestili

Grčka uputila prosvjednu notu Srbiji zbog palog zrakoplova

19.07.2022.
u 09:59

Grčka će službeno uputiti prosvjednu notu Beogradu nakon što je na njezin teritorij iz smjera Srbije pao zrakoplov s vojnim materijalom, rekao je u ponedjeljak dužnosnik grčkog ministarstva vanjskih poslova.

Grčki veleposlanik u Beogradu Srbiji će "smjesta uručiti prosvjednu notu" jer nije na vrijeme obavijestila Atenu o prijevozu opasnog tereta.

Još se istražuju sve okolnosti pada ukrajinskoga teretnog zrakoplova koji se u subotu navečer srušio u Grčkoj, a prenosio je 11,5 tona srpskog naoružanja prema Bangladešu, kako tvrdi ministar obrane Srbije Nebojša Stefanović. Antonov An-12 koji je prevozio 11,5 tona naoružanja i vojne opreme srpske proizvodnje, uključujući minobacače i školske granate, zapalio se, eksplodirajući pri udaru u poljima kukuruza u subotu oko 20 sati, prilikom čega je poginulo osam ukrajinskih članova posade.

Grčke oporbene stranke optužile su konzervativnu vladu da nije pružila informacije o teretu i pozvale je da dalje istraži incident. Grčko tužiteljstvo pokrenulo je istragu o padu zrakoplova.

Srpski portal Nova.rs piše kako je privatna tvrtka Valir sa sjedištem u Beogradu, koja je zrakoplovom što se srušio iznad Grčke slala mine u Bangladeš, osnovana potkraj 2019., a već sljedeće godine u poslovima trgovine oružjem ostvarila je prihod veći od milijardu i pol dinara. Prihod Valira u 2021. godini iznosio je 6,5 milijardi dinara, odnosno oko 60 milijuna eura.

Kako piše portal Nova.rs, tvrtka Valir vlasnik je pošiljke koja se nalazila u ukrajinskom zrakoplovu i ima samo jednoga zakonskog zastupnika, koji je ujedno i direktor, a to je 37-godišnji Mladen Bogdanović. Prema podacima dostupnim na stranicama APR-a, u tvrtki s prihodom većim od 60 milijuna eura rade tri zaposlenika. Bogdanović je za portal Nova.rs kazao kako je riječ o školskim minama čiji je izvoz s Bangladešom dogovoren 2021. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije