Unatoč porukama iz Kfora

Kosovske vlasti najavljuju otvaranje mosta na Ibru

Most na Ibru
Wikipedia
06.08.2024.
u 19:04

Usprkos porukama iz Kfora da svaka odluka u vezi s glavnim mostom na Ibru između Južne i Severne Mitrovice mora biti donesena u okviru dijaloga s Beogradom i iz EU da se "zainteresirane strane trebaju uzdržiti od jednostranih akcija", ministar administracije lokalne samouprave Elbert Krasniqi izjavio je da se stav Vlade Kosova nije promijenio kada je u pitanju otvaranje tog mosta.

Nije znao reći kada bi most mogao biti otvoren, ali smatra da bi to bilo u interesu svih građana Kosova.

"Most će biti otvoren, ali kada ovisi od procjene stručnjaka. Nema razloga da se ne otvori", rekao je Krasniqi uz ostalo u utorak gdje je zajedno s ministrom u Vladi Kosova Xhelalom Sveçlajom ponovo posjetio Sjevernu Mitrovicu te su u jednom kafiću u neposrednoj blizini glavnog mosta na Ibru popili kavu, javlja Kosovo online.

O ovoj temi je s veleposlanicima zemalja Kvinte i Kancelarije EU u Prištini prije desetak dana razgovarao i premijer Kosova Albin Kurti, a kako je poslije sastanka priopćeno iz njegovog ureda, otvaranjem mosta i za automobile omogućila bi se puna sloboda kretanja "koja pomaže građanima s obje strane mosta bez razlike, a istovremeno služi razvoju gospodarstva i tržišta kroz lakše kretanje roba i kapitala“. 

Iz Kfora su u utorak ponovili da ta odluka mora biti donesena u okviru dijaloga s Beogradom ali i da će djelovati u skladu s mandatom u slučaju ugrožene sigurnosti građana.

"Nećemo oklijevati da se pozabavimo bilo kojim razvojem situacije koji može utjecati na sigurnosno okruženje i regionalnu stabilnost, uz puno poštovanje našeg mandata UN-a“, poručili su iz Kfora. 

Direktor Ureda za Kosovo Petar Petković pak smatra da Albin Kurti i Xhelal Sveçla otvaranjem mosta samo žele sukobe i rat.

Petković je na društvenoj mreži „X“ upitao od kad se kava pije na mostu, posebno na onom koji pripadnici Kfora danonoćno čuvaju?

"Jasno je da namjerom otvaranja mosta Kurti i Sveçla žele samo sukobe i rat! Odgovornost je na međunarodnoj zajednici da zaustavi otvaranje mosta mimo dijaloga“, naveo je Petković.

Most na Ibru koji spaja Sjevernu i Južnu Mitrovicu zatvoren je 1999. godine. Most je postao kultni simbol podjele Kosova, time što odvaja kosovske Albanace na jugu od Srba na sjeveru grada. Koristi se kao vojni punkt.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije