PAŽLJIVO ISPLANIRAN ATENTAT

NYT doznaje: Vođa Hamasa ubijen je bombom skrivenom u njegovoj sobi prije dva mjeseca

ALAA AL-MARJANI/REUTERS
02.08.2024.
u 12:56

Četiri sata nakon eksplozije, Revolucionarna garda objavila je izjavu u kojoj je navedeno da je Haniyeh ubijen. Do sedam ujutro, iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, već je pozvao članove iranskog Vrhovnog nacionalnog sigurnosnog vijeća na hitni sastanak na kojemu je izdao naredbu za osvetnički napad na Izrael

Vođa Hamasa, Ismail Haniyeh, ubijen je u srijedu detonacijom eksplozivnog uređaja koji je prokrijumčaren u gostinjsku kuću u Teheranu gdje je odsjedao, potvrdilo je sedam dužnosnika s Bliskog istoka među kojima su dva Iranca i jedan Amerikanac. Smatra se da je bomba postavljena prije otprilike dva mjeseca. Gostinjsku kuću na imanju Neshat u elitnoj četvrti Teherana čuvala je Islamska revolucionarna garda. Eksplozivni uređaj detoniran je na daljinu nakon što je potvrđeno da je Haniyeh u svojoj sobi, a eksplozija je ubila i zaštitara.

Eksplozija je zatresla cijelu zgradu, razbila neke prozore i uzrokovala urušavanje vanjskog zida, potvrdili su pripadnici Garde koji su među prvima stigli na mjesto detonacije. Haniyeh je i ranije odsjedao u toj gostinjskoj kući, a ovom prilikom u Teheranu je bio kako bi prisustvovao inauguraciji iranskog predsjednika, piše New York Times. Iranski dužnosnici i članovi Hamasa drže Izrael odgovornim za atentat koji bi mogao potaknuti novi veliki val nasilja u regiji i upropastiti mirovne pregovore za kraj rata u Gazi, s obzirom na to da je Haniyeh bio glavni pregovarač u tom dijalogu.

Izrael nije javno preuzeo odgovornost za atentat, no dužnosnici su obavijestili SAD i druge zapadne vlade o detaljima operacije odmah nakon što je izvedena. Američki državni tajnik Anthony Blinken u srijedu je kazao da SAD nije imao saznanja o atentatu prije no što je počinjen. U satima nakon ubojstva, sumnjalo se da je Izrael Haniyeha ubio raketnim napadom, dronom ili avionom, no ta teorija ne objašnjava kako su Izraelci izbjegli iransku protuzračnu obranu.

Ispostavilo se da su ubojice iskoristile propust u iranskoj obrani inače strogo čuvanog imanja što im je omogućilo da bomba tjednima ostane sakrivena. Radi se o "katastrofalnom neuspjehu sigurnosnih agencija u Iranu i velikoj sramoti za Gardu" izjavila su tri iranska dužnosnika. I dalje nije jasno kako je bomba završila u gostinjskoj kući. Čelnici Bliskog istoka kažu da je planiranje trajalo mjesecima i zahtijevalo ekstenzivan nadzor imanja.

Kada je bomba eksplodirala u srijedu u 2 sata ujutro po lokalnom vremenu, osoblje je odmah potrčalo prema izvoru buke - sobi u kojoj je Haniyeh odsjedao sa zaštitarom. Medicinski tim odmah je pozvan, no mogli su samo na mjestu proglasiti oba muškarca mrtvima. U sobi do njihove boravio je vođa islamističkih džihadista u Palestini, Ziyad al-Nakhalah, čija soba nije bila značajno oštećena, što sugerira da je Haniyeh bio vrlo precizno ciljan.

Četiri sata nakon eksplozije, Revolucionarna garda objavila je izjavu u kojoj je navedeno da je Haniyeh ubijen. Do sedam ujutro, iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, već je pozvao članove iranskog Vrhovnog nacionalnog sigurnosnog vijeća na hitni sastanak na kojemu je izdao naredbu za osvetnički napad na Izrael.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije