DILI

Papa Franjo stigao u Istočni Timor, prvi papinski posjet od neovisnosti

09.09.2024.
u 08:38

Papa Franjo je u ponedjeljak stigao u Istočni Timor kako bi ohrabrio zemlju na putu oporavka od krvave prošlosti i slavio njezin razvoj nakon dva desetljeća od stjecanja neovisnosti od Indonezije.

Papa je stgao u Dili iz Papue Nove Gvineje i započeo treću dionicu svog putovanja po jugoistočnoj Aziji i Oceaniji. Kasnije danas sastaje se s timorskim čelnicima i diplomatima.

Većinski katolički Istočni Timor, jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, željno je iščekivao dolazak Svetog Oca ubrzo nakon 25. godišnjice referenduma održanog pod okriljem UN-a, koji je utro put neovisnosti od Indonezije.

"Naša najveća nada je da će nam doći kako bi učvrstio bratstvo, nacionalno jedinstvo, mir i razvoj u ovoj novoj zemlji", rekao je uoči dolaska Pape sveučilišni profesor Estevao Tei Fernandes.

Bila je to danas posve drugačija atmosfera nego tijekom posljednjeg papinskog posjeta kada je Ivan Pavao Drugi posjetio Timor koji je 1989. još uvijek bio okupirani dio Indonezije i borio se za slobodu.

Tijekom 24 godine indonezijske vladavine ubijeno je 200.000 ljudi.

Franjo će se suočiti s tom ostavštinom, kao i s onom drugom koja je bliže njegovom domu i koja uključuje biskupa Carlosa Ximenesa Belu, timorskog biskupa koji se, zajedno s Katoličkom Crkvom, smatra herojem zbog doprinosa borbi za nezavisnost.

Belo je 1996. dobio Nobelovu nagradu za mie, zajedno s ikonom borbe za nezavisnost Istočnog Timora - Joseom Ramosom-Hortom, današnjim predsjednikom.

Obojica su zagovarala pravedno i miroljubivo rješenje sukoba.

Norveški Odbor za Nobelovu nagradu pohvalio je hrabrost biskupa Bele kojeg nisu zastrašile indonezijske snage. U nastojanju da uvjeri UN da podrži referendum za neovisnost Istočnog Timora, prokrijumčario je dva svjedoka krvavog pokolja 1991. kako bi mogli svjedočiti pred UN-ovim povjerenstvom za ljudska prava u Ženevi,

Vatikan je 2022. potvrdio da je dvije godine ranije u tajnosti sankcionirao Bela zbog optužbi za seksualno zlostavljanje dječaka. Belo je kažnjem ograničavanjem kretanja, zabranom vršenja službe, zabranom kontakta s maloljetnicima i sa samim Istočnim Timorom. Sankcije su mu pojačane 2021.

Usprkos sankcijama Vatikana, puno je ljudi u Istočnom Timoru stalo uz Bela, odbacujući optužbe na njegov račun. Belo živi u Portugalu, a neki se nadaju da će se vratiti i pozdraviti Franju u Istočnom Timoru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?