Cijena goriva kao pred rat u Ukrajini, a nafta je najjeftinija u tri godine

gorivo
Dusko Jaramaz/PIXSELL
16.09.2024.
u 15:59

Terminske cijene nafte Brent nedavno su potonule gotovo 10 posto, zaronivši na najniže razine od kraja 2021. Nakon što su cijene nafte pale u kolovozu, na početku rujna nastavljen je trend

- Dizel je pao na 2,41 KM - govori mi poznanik dok pijemo kavu u kafiću u sklopu benzinske crpke u Grudama. I, uistinu, podsjetilo me to na prijeratno vrijeme, na što će mi kolega koji sat poslije reći: - Jesi li normalan, spremnik goriva je prije rata koštao kao Vegeta danas. Međutim, koju sekundu nakon toga objasnio sam mu da sam mislio na rat između Rusije i Ukrajine, posljednji nakon kojeg je svijet krenuo silaznom putanjom, blago rečeno. S obzirom na to da se rat i dalje odvija, i to žestokim intenzitetom, jer je sad Ukrajina iz faze obrane počela i napadati agresora na njegovu tlu, onda treba tražiti dublje razloge zbog kojih pojeftinjuje nafta, a što se prenosi i na gorivo jer sve je to mnogo kompleksnije.

Upitnici iznad glava

Neki od najvažnijih razloga, ako uzmemo splet svih čimbenika, su ekonomska usporavanja u nekim dijelovima svijeta, kao i sve veća primjena obnovljivih izvora energije, zatim povećana proizvodnja nafte u nekim zemljama, što je dovelo do povećane ponude na tržištu i pritiska na cijene. Tu su s početka teksta spomenute geopolitičke napetosti i sankcije koje mogu utjecati na proizvodnju i transport nafte, što može dovesti do fluktuacija cijena. Trgovci naftom često temelje svoje odluke o kupnji i prodaji na očekivanjima o budućoj potražnji, što također može utjecati na cijene. U komentaru za Lider Robert Jurišić ističe da je cijena nafte na najnižim razinama od 2021. godine, ali i objašnjava zašto to nije dobro. - Pad cijene nafte na najniže razine u posljednja 33 mjeseca utječe na sve burzovne robe, a dodatno stavlja upitnike iznad glave svima zbog rastućih izgleda recesije i slabije globalne proizvodnje. Slabost energetskog tržišta povlači tržišta povezana sa sirovom naftom kao što su sjemenke kanole, ulje soje i palmino ulje, tj. općenito kompleks ulja, šećer... - istaknuo je. I ovog tjedna jako puno vanjskih događaja ima utjecaja na kretanje terminskih cijena roba. - Vrlo pesimističan tjedan u svijetu nafte. Terminske cijene nafte Brent prošlog su tjedna potonule gotovo 10 posto, zaronivši na najniže razine od kraja 2021. te je na početku ovog tjedna cijena na razini 72 $/bbl. Glavni razlog? Trgovci se plaše da će zbog sporog rasta svjetskog gospodarstva oslabjeti potražnja za “crnim zlatom”. Nakon što su cijene nafte pale u kolovozu, na početku rujna nastavljen je njihov negativni trend. Svi posljednji podaci pokazuju da se usporava rast američkog gospodarstva, a ni kinesko ne raste toliko brzo koliko su analitičari očekivali početkom godine. Gospodarstvo eurozone također raste sporo. Zbog toga ni najave smanjenja kamatnih stopa američke i europske središnje banke u rujnu nisu ohrabrile trgovce. Doduše, niža cijena novca trebala bi potaknuti rast gospodarstava, a time i potražnje za naftom, no do tog trenda neće doći tako skoro, a u međuvremenu se situacija može i pogoršati. U takvom gospodarskom okruženju OPEC i njegovi partneri odlučili su odgoditi povećanje proizvodnje, koje su prije ljeta najavili za posljednje tromjesečje ove godine. Za dva mjeseca OPEC će morati donijeti još jednu sudbonosnu odluku. Ako želi više cijene nafte 2025., morat će učiniti mnogo više od odgađanja dodatne proizvodnje od gotovo dva milijuna barela dnevno koju su odredili do kraja sljedeće godine. Morat će potpuno smanjiti proizvodnju. Bez obuzdavanja proizvodnje prijete daljnji padovi cijena. Taktički gledano, OPEC također šalje najgoru moguću poruku tržištu.

Superiorne informacije

Prvo, dogovor govori o gimnastici koju skupina provodi kako bi očuvala jedinstvo. Iza vrata špekulira se da se Rijad, Abu Dhabi, Bagdad, Kuvajt, Moskva i Astana ne slažu - koliko god to poricali u javnosti. Drugo, to je zakašnjelo priznanje da tržište ne treba naftu koju je skupina očekivala. Saudijci su na glasu da imaju superiorne informacije o tržištu - ovaj put nisu uspjeli. I treće, ne bavi se suficitom u prvoj polovini 2025., koji bi nastavio poticati medvjeđe oklade. Zbog svega toga analitičari Bank of America snizili su procjenu cijene barela na londonskom tržištu u drugoj polovini godine s gotovo 90 na 75 $/bbl - navodi u analizi Jurišić. Cijene nafte, koliko god dobre bile za potrošače jer im plasiraju jeftinije gorivo, toliko su loše za svjetsko gospodarstvo jer je to jasan znak da ono usporava. Međutim, svi mi gorivo sada točimo praktički po prijeratnim cijenama, a to već dugo nismo imali. I dalje će sve ovisiti o globalnim kretnjama, a oči su, uz najgore ratne, uprte i u ostale krize koje se događaju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije