JESENIK/LITOVEL

Srednja Europa priprema se za nastavak vodene "apokalipse"

16.09.2024.
u 20:04

Stanovnici nekoliko poljskih i čeških regija u ponedjeljak su evakuirani, a drugi u srednjoj Europi počeli su raščišćavati svoja naselja nakon najgorih poplava u više od dva desetljeća koje su za sobom ostavile pustoš i sve više mrtvih.

Pogranična područja između Češke i Poljske ovaj su vikend bila teško pogođena iznimno jakim kišama koje su uzrokovale bujice koje su odnijele neke mostove, prisilile stanovnike na evakuaciju i oštetile automobile i kuće.

U poplavama od Rumunjske do Poljske zadnjih je nekoliko dana poginulo najmanje 17 ljudi.

U ponedjeljak poslijepodne, gradonačelnik Nyse, grada s više od 40.000 stanovnika na jugu Poljske, pozvao je sugrađane da se odmah evakuiraju nakon što je oštećen obližnji nasip.

U sjeveroistočnom češkom gradu Ostraciju, probijena barijera na rijeci Odri na mjestu gdje se spaja s rijekom Opavom prouzročila je poplavu industrijskog dijela grada uključujući kemijsku tvornicu BorsodChem, koksaru OKK Koksovny i druge. Stotine ljudi evakuirane su i iz drugih stambenih četvrti.

U češkom gradu Litovelu, 70 posto kojeg je u ponedjeljak bilo pod metar vode, stanovnici su rekli da su se jako bojali. "Bilo me jako, jako strah... Pobjegla sam jer je voda rasla jako brzo u blizini kuće", rekla je Renata Gaborova (39).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije