Nakon što je Dom naroda Parlamenta FBiH potvrdio odluku o prihvaćanju zaduženja s EBRD-om

U Hercegovini će se graditi novih 15 km autoceste na koridoru Vc uz južnu i sjevernu mostarsku obilaznicu

autocesta
08.09.2024.
u 16:37

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH potvrdio je na ovotjednom zasjedanju odluku o prihvaćanju zaduženja s Europskom bankom za obnovu i razvitak, EBRD, u ukupnom iznosu od 220 milijuna eura. Spomenutim zaduženjem koje je prethodno prihvatio i Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH osiguravaju se sredstva za nastavak izgradnje novih 15 km autoceste na koridoru Vc u Hercegovini, točnije dionice Mostar sjever - Mostar jug. Rok otplate kredita je 15 godina, uključujući i četverogodišnji poček, kamata i marža iznose jedan posto na godišnjoj razini, a kredit će se otplaćivati u dva godišnja obroka krajem svibnja i krajem studenoga. Zajmoprimac, odnosno BiH, sredstva iz zajma s EBRD-om putem odgovarajućeg supsidijarnog sporazuma prenijet će na Federaciju, a Federacija će dalje sredstva prenijeti na JP Autoceste Federacije BiH kao krajnjeg dužnika i provoditelja projekta.

Nakon gradnje impozantnog mosta Hercegovina koji je jug naše zemlje spojio sa zemljama Europske unije, ovim zajmom Federacija BiH nastavlja graditi cestovnu infrastrukturu u ovom dijelu BiH, konkretno na području Mostara. Dionica duga 15 km započinje petljom Mostar sjever, a završava petljom Mostar jug. Imat će dva dvostruka traka koja će spomenute petlje povezati s postojećom prometnicom M-17. Očekuje se da će dionica imati pet tunela i deset vijadukata na svakom od dvaju kolnika, navedeno je u odluci koju je potvrdio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na sjednici održanoj u četvrtak pod predsjedanjem Tomislava Martinovića. Prihvaćanjem odluke o zaduženju JP Autoceste FBiH d. o. o. Mostar kao krajnji korisnik kredita od 220 milijuna eura moći će investirati u sjevernu i južnu mostarsku petlju, autocestu između petlji, kao i dvotračne ceste koje će povezati autocestu s magistralnom cestom M-17, te sve potrebne radove i usluge za realiziranje projekta kojim se nastavlja izgradnja kvalitetne cestovne infrastrukture na jugu naše zemlje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?