nevrijeme

Oluja Ciara usmrtila sedam osoba u Europi

11.02.2020.
u 21:44

Najmanje sedam ljudi smrtno je stradalo u Europi od posljedica oluje Ciara, koja se kreće ka istoku starog kontinenta, prekidajući prometne rute i ostavljajući stotine tisuća kućanstava bez električne energije.

Snažni vjetrovi u Poljskoj otkinuli su krov s trgovine za iznajmljivanje skija, pri čemu su život izgubile majka i dvije njezine kćerke. Otac je povrijeđen.

Jedan muškarac smrtno je stradao nakon što se njegov čamac prevrnuo na moru na jugu Švedske. Osoba koja je bila s njim se zasad vodi kao nestala, prenio je BBC.

Dvije osobe su poginule u automobilima - jedna u Njemačkoj i jedna u Sloveniji.

Francuski mediteranski otok Korzika zabilježio je vjetrove jačine 220 kilometara na sat u ponedjeljak navečer, dok su se snažne kiše, jaki vjetrovi i poplave širili po cijelom kontinentu.

Tamošnje vlasti su priopćile da su vjetrovi potaknuli širenje požara na sjeveru otoka. Rad luka i zračnih luka je i u utorak otežan.

Vjetrovi koji dosežu brzinu i do 200 kilometara na sat zabilježeni su i na sjeveru Italije. Jedna 71-godišnjakinja izgubila je život kada su je pogodile krhotine s krova u Traoni u regiji Lombardija.

Oluja Ciara, također poznata kao oluja Sabine u nekim dijelovima Europe, izazvala je veliku štetu. Nakon što je u nedjelju prvo zahvatila Irsku i Veliku Britaniju, oluja je prešla na sjevernu obalu kopna Europe.

PČrometne rute su prekinute, a škole su morale biti zatvorene širom Belgije, Njemačke, Luksemburga i Nizozemske. 

Jedina neočekivana beneficija ovako snažne oluje je što su njemačke vjetroelektrane proizvele rekordnu količinu električne energije, navodno ekvivalentnu 44 nuklearne elektrane.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije