Preminuo bivši pakistanski predsjednik Musharraf: Svrgnuli ga s vlast pa završio u egzilu

musharraf
05.02.2023.
u 10:20

Bivši pakistanski predsjednik Pervez Musharraf, koji je preuzeo vlast državnim udarom 1999., preminuo je u Dubaiju u dobi od 79 godina, javlja BBC. Pervez Musharraf živio je u egzilu u Dubaiju, a bio je središnji akter pakistanske politike otkako je na vlast došao državnim udarom bez prolijevanja krvi u listopadu 1999. U lipnju 2001. proglasio se predsjednikom i pobijedio 2002. na spornom referendumu.

Inače, bivšem predsjedniku koji je bio optužen za ubojstvo bivše pakistanske premijerke te istaknutog plemenskog vođe jugozapadne pokrajine Balučistan sud je 2020. poništio smrtnu presudu. 

Suočen s islamističkim terorizmom u ime obrane nacionalnog jedinstva ukinuo je ustav 2007., čemu se usprotivio Vrhovni sud. Svrgnut je 2008.

Musharraf je smatran umjerenim muslimanom, pio je viski i bio ključan saveznik Sjedinjenih Država u "ratu protiv terorizma" nakon atentata 11. rujna. Izbjegao je najmanje tri pokušaja ubojstva koje je planirala teroristička mreža Al Kaida u devet godina njegova mandata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?