Turska tvrdi da koordinira

Velika razmjena zatvorenika između Rusije i Sjedinjenih Država

Zrakoplov , avion
FREEPIK
01.08.2024.
u 20:28

Turska obavještajna služba objavila je u četvrtak da koordinira opsežnu razmjenu zarobljenika, u jeku nagovještaja velike razmjene između Rusije i Bjelorusije, s jedne strane, i Sjedinjenih Država, Njemačke i Slovenije s druge strane.

Razmijenjeno je 26 zatvorenika u zračnoj luci u Ankari, a razmjenu je uživo prenosio turski NTV kanal.

Primjećeno je da su iz Rusije stigla dva aviona na razmjenu.

NTV je također naveo da je na popisu dvoje djece. TV kanal je naglasio da je operacija izvedena uz pomoć turske Nacionalne obavještajne službe, prenosi ruska novinska agencija TASS.

- Operacija razmjene (zatvorenika) održat će se danas pod koordinacijom naše organizacije -  ranije je javila Turska nacionalna obavještajna agencija (MIT) u priopćenju.

- Naša organizacija preuzela je važnu posredničku ulogu u ovoj operaciji razmjene, koja je najopsežnija u posljednjem razdoblju - priopćila je agencija.

I Kremlj i Bijela kuća odbili su komentirati pitanja o mogućoj razmjeni.

Stranica za praćenje letova Flightradar24 pokazala je da je specijalni avion ruske vlade korišten za prethodnu razmjenu zarobljenika u kojoj su sudjelovale Sjedinjene Države i Rusija odletio iz Moskve u rusku eksklavu Kalinjingrad, koja graniči s Poljskom i Litvom, prije nego što se vratio u rusku prijestolnicu.

Novinar Reutersa također je vidio avion ruske vlade u glavnom gradu Turske Ankari.

Brojni američki državljani drže se u ruskim zatvorima, uključujući zatvorenog novinara Wall Street Journala, Evana Gershkovicha.

Paul Whelan, bivši američki marinac, i Vladimir Kara-Murza, rusko-britanski disident, obojica zatvoreni u Rusiji, iznenada su nestali iz vidokruga, priopćili su njihovi odvjetnici. Najmanje sedam ruskih disidenata neočekivano je premješteno iz svojih tamnica posljednjih dana.

Odvjetnik Alelsandra Vinika, Rusa pritvorenog u Sjedinjenim Državama, odbio je u srijedu državnoj novinskoj agenciji RIA potvrditi gdje se njegov klijent nalazi "dok se ne izvrši razmjena".

RIA je također javila da su četiri Rusa zatvorena u Sjedinjenim Državama nestala iz baze podataka zatvorenika koju vodi američki Savezni ured za zatvore. Imenovali su ih kao Vinik, Maksim Marčenko, Vadim Konoščenok i Vladislav Kljušin.

Disidenti unutar Rusije čiji pristalice kažu da im je rečeno da su iznenada premješteni u posljednjih nekoliko dana uključuju oporbenog političara Ilju Jašina, borca ​​za ljudska prava Olega Orlova i Danila Krinarija, osuđenog za tajnu suradnju sa stranim vladama, prenosi Reuters.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije