Različite namirnice daju različit osjećaj sitosti, ali i njezino različito trajanje. Na osjećaj sitosti ne utječe količina kalorija već vrsta namirnica koju unesemo. Ovo su zdrave namirnice koje pružaju duži osjećaj sitosti:
Ljuti začini
Najnovije studije ukazuju da ljuti začini pomažu u suzbijanju apetita. Oni koji su svom jelu dodali 1/4 žličice čilija brže su se osjećali sitije i zadovoljnije. Jednoj skupini u istraživanju su smanjili dnevni unos na 75 posto od preporučenoga, ali su jelima dodali ljute začine. Nitko od njih nije imao potrebu za više hrane, u usporedbi s onima koji su jeli 100 posto dnevnog unosa, ali bez tih začina, prenosi 24sata.hr.
Grahorice, grašak, leća i slanutak
Grahorice, grašak, leća i slanutak superhrana je bogata proteinima, vlaknima, antioksidansima, vitaminom B i željezom. Uz prehranu bogatu njima lakše ćete kontrolirati apetit jer vas duže čine sitima. Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu "Obesity" otkrilo je i da su ljudi bili za 31 posto zadovoljniji nakon jela bogatog zrnima mahunarki.
Jabuka
Pojedete li jabuku pola sata prije glavnog jela, jest ćete ga manje zato što će vas ona napuniti vodom i vlaknima.
Juha
Ljudi koji su za ručak najprije jeli juhu, smanjili su ukupni unos kalorija od obroka za 20 posto. Juhe su obično niskokalorične i ukusne, a budući da zauzimaju dosta mjesta u trbuhu, nećete osjećati potrebu za daljnjom hranom.
Voda
Simptomi gladi i žeđi vrlo su slični. Ponekad ste možda samo žedni, a osjećat ćete blagu glad. Pijte dovoljno vode dnevno kako bi ostali hidratizirani, ali i zato što će vam voda vratiti energiju, popraviti raspoloženje i kognitivne sposobnosti. Osjetite li poslijepodne naglu potrebu za nečim slatkim, popijte čašu vode i pričekajte 10 minuta. Šanse su velike da će napadaj gladi proći, a vi se neće nakrcati nepotrebnim kalorijama.
Ukiseljeno povrće
Ne samo kiseli krastavci, već i ostalo ukiseljeno povrće pomoći će vam da smanjite unos kalorija. Ono u sebi sadrži masne kiseline koje poboljšavaju vezu između trbuha i mozga tako da stimuliraju proizvodnju hormona koji poboljšavaju signaliziranje apetita. Ujedno sadrže i probiotike koji poboljšavaju probavu.
Jaja
Proteini iz jaja učinit će vas sitima do kasnog ručka. Istraživanja su pokazala da klasični doručak (jaja i slanina) najduže održavaju čovjeka sitim, smanjuju napadaje gladi, a zbog njih preko dana ukupno jedete manje.
Tamna čokolada
Zasitnija je i zato ćete je manje pojesti od npr. mliječne čokolade. Osjetite li potrebu za nečim slatkim, posegnite za njom. Osim što je nećete pojesti puno, blagotvorno će djelovati na krvni tlak te zaštititi i srce te mozak.
Sirutka
Smatra se jednim od najzasitnijih proteina, a oni koji su ga pili kažu da su jeli 18 posto manje narednih par sati u odnosu na ostale namirnice. Možete ga dodati u smoothie, ali u svakom slučaju dobro provjerite što kupujete.
Orasi
Oni su prirodno rješenje da zaustave glad zbog svojih zasićenih masnih kiselina, proteina i vlakana. Uz njih ćete se duže osjećati sitima, a ako ih jedete s ugljikohidratima, voćem i zobenom kašom, probava će se usporiti i regulirati šećer zbog čega nećete imati potrebu za slatkim napastima.
Zobena kaša
U usporedbi s ostalim žitaricama, zobena kaša daje najdulji osjećaj sitosti, ako je suditi prema dosadašnjim studijama. Bogata je vlaknima, proteinom i beta glukanom. Osim toga, nakon nje ćete osjećati manju želju za hranom dugo nakon objedovanja, a neće biti ni iznenadnih napadaja gladi.
Avokado
Pojedete li pola avokada uz ručak osjećat ćete se duže sito i kasnije imati manju potrebu za grickanje. Zbog svog sastava vrlo brzo zasiti pa ćete uz njega sigurno preskočiti sve nezdrave i prazne kalorije između obroka, piše HuffingtonPost.