Ujutro si morala obaviti još neke stvari prije doručka, a onda si odjednom shvatila da si jako gladna, a nemaš baš vremena za spravljanje… U takvim trenucima znamo zgrabiti hranu koja i nije baš dobra za nas – osobito ujutro na prazan želudac, piše miss7.24sata.hr. Ovih pet namirnica treba izbjegavati za prvi obrok…
1. Rajčice
Inače su rajčice superzdrave i ukusne. Pune su vitamina i antioksidansa. Međutim, ako jedeš samo rajčice za doručak, u kombinaciji sa želučanom kiselinom mogu uzrokovati bolove u želucu.
2. Agrume
Limun, naranča, grejp, mandarine i ostali agrumi bogati su vitaminom C. Međutim, njihova kiselina može napasti sluznicu te izazvati „ranice“ u ustima – koje mogu biti neugodno bolne.
3. Kolačiće s kvascem
Kvasac, osobito ako ga konzumiraš ujutro na prazan želudac, može nadražiti želudac te izazvati nadutost i probleme s probavom. Dakle, ujutro izbjegavaj kolače te lisnato tijesto.
4. Krastavce
Općenito bi trebalo izbjegavati sirovo povrće za prvi obrok. Krastavce osobito – izazivaju žgaravicu i nadutost.
5. Jogurt
Jogurt sadrži brojne vrijedne mliječne bakterije koje su odlične za crijevnu floru. Međutim, kad se konzumira na prazan želudac, dobre bakterije ubije želučana kiselina.