lokalni izbori

Bolje poznavanje nadležnosti gradova vodilo bi većoj izlaznosti

glasovanje u Mostaru za izbore u Hrvatskoj
Denis Kapetanovic/Pixsell
04.08.2024.
u 20:48

Na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini biraju se predstavnici lokalnih vlasti u općinama, gradovima i Distriktu Brčko. Održavaju se svake četiri godine i uključuju izbor općinskih načelnika i gradonačelnika koji su odgovorni za vođenje općinske odnosno gradske administracije te provedbu odluka lokalnog vijeća koje čini zakonodavno tijelo.

Izbori za općinske načelnike, gradska i općinska vijeća održavaju se u Federaciji BiH, dok se u Republici Srpskoj biraju gradonačelnici i vijećnici u skupštinama općina i gradova. Distrikt Brčko je zasebna teritorijalna jedinica u BiH koja, osim gradonačelnika, ima Vladu, Skupštinu, Policiju...

Svaki grad ili općina, među ostalim, raspolaže imovinom, proračunom, prikuplja lokalne poreze, pristojbe, provodi stambenu i politiku prostornog uređenja. Također koristi i upravlja građevinskim zemljištem, prirodnim resursima, komunalnom infrastrukturom, osniva vrtiće i škole te upravlja njima...

Mladen Mišurić Ramljak, predsjednik Saveza općina i gradova Federacije BiH, smatra kako građani trebaju biti svjesni da im kvalitetan život može osigurati samo lokalna zajednica u kojoj žive.

- Kvalitetan život građana podrazumijeva sve nadležnosti koje su Ustavom i zakonom dane lokalnim zajednicama, kao što su komunalna infrastruktura, primarna zdravstvena zaštita, predškolsko i osnovno obrazovanje, kultura, sport, lokalne ceste, zaštita okoliša. Građane se nastoji uključiti u donošenje svih bitnih općinskih propisa kroz javne rasprave, kao što prostorni, urbanistički i regulacijski planovi - navodi Mišurić Ramljak.

Izlaznost na lokalnim izborima je prije četiri godine bila manja (iznosila je 50%) nego 2016., kada je bila 53,88%.

Bivši član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Vehid Šehić kaže da je postotno izlazak birača na lokalnim izborima mali, ali je veći nego na općim izborima. Političke kampanje za lokalne izbore nekada se zasnivaju na temama koje se tiču općih izbora, odnosno državne razine, smatra Šehić. Prema podacima SIP-a, na općim izborima 2022. godine glasalo je 50 posto biračkog tijela.

- Ovaj podatak možda utječe na to da je izlaznost na lokalnim izborima, osobito u većim mjestima, 40 - 42%. Političari koji sudjeluju na lokalnim izborima trebaju govoriti o programima razvoja lokalne zajednice, udovoljiti potrebama građana, a ne baviti se “visokim temama” - kaže Šehić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije