Kolači s jagodama pravo su osvježenje, a za sljedeći vam je potrebno svega petnaest minuta da ga napravite.
Sastojci
- 300 grama petit beurre keksa
- 3 pudinga od vanilije
- 10 kašika šećera
- 1l mlijeka
- 200 grama margarina
- 4 kašike pavlake
- 500 grama svježih jagoda
- 200 ml slatke pavlake za šlag.
Priprema
Razmutiti puding, sa šećerom, u malo mlijeka. Ostatak mlijeka prokuhati pa, kad proključa, dodati puding. Kuhati uz miješanje par minuta, dok se puding ne zgusne.
Maknuti sa vatre pa u još vruće umiješati margarin narezan na komadiće, dobro promiješati žlicom za mućenje, dok se krema potpuno ne stopi. Dodati tada i kiselu pavlaku pa opet dobro promiješati i ujednačiti kremu, piše minimagazin.info.
Nakon toga, dodajte keks izlomljen na komadiće (keks izlomite rukama) pa sve skupa dobro izmiješajte. Dodajte na kraju sitno sjeckane jagode i lagano ih umiješajte u kremu s keksom.
Izliti pripremljenu kremastu masu u pleh ili kalup za torte, poravnati i staviti u hladnjak najmanje dva sata, da se kolač dobro ohladi i krema očvrsne.
Preko ohlađenog kolača nanijeti posebno izmućenu slatku pavlaku, rezati na komade željene veličine i uživati u svakom zalogaju.