U osam mjeseci ove godine u Federaciji BiH je od salmonele oboljelo čak 200 osoba više nego tijekom cijele prošle godine. Naime, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, tijekom prošle godine, zbog problema prouzročenih salmonelom liječilo se 158 osoba, dok je u osam mjeseci ove godine liječničku pomoć zbog zaraze ovom bakterijom potražilo 359 osoba, piše Večernji list. Zaraza opasnom bakterijom koja uglavnom dolazi iz hrane zabilježena je u svim županijama u Federaciji BiH. Masovno trovanje hranom zabilježeno je u Sarajevu, gdje je više od 150 djece zaraženo salmonelom iz hrane. Najčešće se ova bakterija pronalazi u mesu, odnosno piletini, mlijeku, jajima, ali i neopranom i nepravilno tretiranom povrću. Prema podacima nadležnih institucija, u BiH se sve češće nalazi hrana sumnjive kvalitete, a samo u šest mjeseci ove godine granični veterinarski inspektori su, zbog raznih neregularnosti, zabranili uvoz više od 100 tona mesa, od čega najviše piletine koja je i najtraženije meso na tržištu BiH.Iz Ureda za veterinarstvo BiH naveli su da je u prvih šest mjeseci ukupno vraćeno devet pošiljki mesa, od čega je bilo 107.661 kilogram mesa pilećeg mesa i 1884 kilograma govedine. Podrijetlo vraćenog mesa je iz Turske, Mađarske, Italije, Hrvatske i Srbije, piše Večernji list. “U istom razdoblju je, nakon laboratorijskih analiza, uništeno 33.220 kg mesa podrijetlom iz uvoza”, naglasili su iz Ureda za veterinarstvo BiH. Osim što je, dakle, spuštena rampa za ogromne količine mesa čija su krajnja adresa trebale biti kuhinje u BiH, inspektori su i u prodavaonicama pronašli i povukli značajne količine hrane životinjskog podrijetla. “U devet mjeseci ove godine Republička veterinarska inspekcija je u oblasti nadzora proizvodnje i prometa sirovina i hrane životinjskog podrijetla izvršila 308 kontrola, kojima su obuhvaćene mesnice, veleprodajni objekti, maloprodajni objekti, klaonice, farme, skladišta, proizvodni pogoni i ostalo. U 82 slučaja utvrđene su nepravilnosti”, navela je Dušanka Makivić, glasnogovornica Republičke uprave za inspekcijske poslove. Kako je navela, nepravilnosti su se najčešće odnosile na ispunjavanje higijenskih uvjeta objekta, označavanje i deklariranje sirovina i proizvoda, veterinarsko-sanitarnu dokumentaciju životinja prije klanja, sanitarne preglede zaposlenih i slično. “U tom razdoblju, prema nalogu Republičke uprave za inspekcijske poslove, naloženo je uništavanje oko 1500 kg mesa i namirnica životinjskog podrijetla jer nije bilo prikladno za ljudsku upotrebu”, kazala je Makivić.
Potrebne kontrole i oprez