Čokoladni tart će vas oduševiti prhkim tijestom koje se savršeno slaže s kremastim čokoladnim nadjevom. Po želji tart možete dekorirati sa svježim bobičastim voćem, posipati kakao prahom, dodati malo svježe tučenog slatkog vrhnja...
Priprema se u klasičnom limu za pite i tartove a ukoliko želite iznenaditi goste sa samo njihovom mini verzijom predlažemo da pribavite mini kalupe, piše Skuhaj.hr.
Sastojci:
Za prhko tijesto
135 g maslaca
70 g šećera
250 brašna
1 jaje
2 žlice vode
prstohvat soli
Za kremu
5 jaja (odvojite bjelanca od žumanaca)
150 g oguljenih i krupno nasjeckanih lješnjaka
100 g šećera
5 velikih žlica čokoladnog namaza
IZVOR: SHUTTERSTOCK
Priprema:
Za tijesto: maslac narežite na kockice i umiješajte ga u brašno koje ste prethodno prosijali. Dugo mijesite dok ne dobijete mrvičastu masu, a potom postupno dodajte sve ostale sastojke.
Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite oko sat vremena u hladnjaku. Kalup za tart (ili pitu) namastite i pospite brašnom. Tijesto razvaljate i rasporedite po posudi za pečenje. Prije nego ga stavite u pećnicu, tijesto probodite vilicom na nekoliko mjesta. Pecite oko 15 minuta na 180 stupnjeva.
Za kremu: odvojite žumanca od bjelanaca pa ih dobro izmiješajte sa šećerom. U posebnoj tavi prepržite lješnjake kojima ste prethodno ogulili koru i narezali ih na krupne komade. Lješnjake umiješajte u smjesu od žumanaca, zajedno s 2 velike žlice čokoladnog namaza.
Od bjelanaca stucite čvrsti snijeg pa ga umiješajte drvenom žlicom (ne mikserom) u smjesu od žumanaca i šećera. Sve prelijte preko tijesta i pecite još oko pola sata (ili malo više) na 150 stupnjeva. Kad je kolač gotov i nakon što se ohladi, premažite ga ostatkom čokoladne kreme.