novi pokušaj dogovora sljedeći tjedan

Čović: Bruxelles ima strpljenja za BiH

Dragan Čović
Fena
16.09.2024.
u 09:26

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović izjavio je da je predizborna kampanja ostavila svoje posljedice, te da je puno toga bilo podređeno toj kampanji, ali najavljuje novi pokušaj dogovora za sljedeći tjedan.

-Pokušat ćemo organizirati sastanke svih članova koji čine poziciju na razini BiH, kako bismo stvorili ambijent za pokretanje nečega. Taj pozitivan učinak nam je potreban da bismo konačno dobili pozitivno izvješće od Europske komisije. Sve ćemo bazirati na tome i nadam se da ćemo pronaći datum kada svi možemo sjesti, vjerojatno u Sarajevu, i napraviti plan kako bi Vijeće ministara moglo donijeti još neke odluke koje su nam potrebne za takav iskorak. Time bismo ohrabrili i one koji pišu izvještaje, s obzirom na to da oni završavaju svoj mandat za mjesec i pol, a onda će doći neki novi ljudi – rekao je Čović za "Dnevni avaz".

Tvrdi da bi dodatnim iskorakom partneri iz Europske komisije bili uvjereni u vjerodostojnost vlasti BiH, očekujući pozitivne vijesti sa sastanaka državne koalicije.

Podsjetio je da predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uskoro putuje u Bruxelles te smatra da Bruxelles ipak ne gubi strpljenje za BiH.

-Mislim da smo izborili svoje mjesto za stolom, a ne u ladicama, kao što je to nekad bilo, ali ovako se ne može dugo i neke stvari moramo unaprijediti. Nakon kontakata koje sam imao sa svim predstavnicima koji donose stavove o nama, uvjeren sam da, uz sve naše slabosti, imamo mnogo više zagovornika našeg europskog puta nego što je to bilo prije dvije godine – istaknuo je.

Smatra da je njegov profesionalni optimizam realan i da treba iskoristiti ovaj mjesec i pol kako bi prijatelji BiH mogli donijeti konačne odluke.

Osim na europskom putu, o kojem su svi sudionici koalicije navodno suglasni, BiH stagnira i na putu ka članstvu u NATO-u.

Međutim, Čović je optimist i u pogledu članstva BiH u NATO-u.

-Mislim da te stvari idu paralelno. Možda se drugačije gleda na NATO, jer posebno RS vrlo otvoreno govori da ne želi članstvo. Bitno nam je da NATO ima svoje snage unutar institucija u BiH – zaključio je Čović za "Dnevni avaz".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije