Čelnik HDZ-a očekuje pozitivno izvješće EU o napretku BiH

Čović poziva na dogovor o otvaranju pregovora s EU: Ovdje svi dobivamo, nema nikakve izdaje!

storyeditor/2024-08-21/dogovor_trojica.jpeg
22.08.2024.
u 21:55

Čini mi se da će nam ova tranzicija koja se događa u Europskoj komisiji ostaviti prostora kako bismo mogli popraviti svoje pogreške. Nama je isteklo vrijeme i moramo već početkom rujna krenuti s vrlo jasnim aktivnostima s partnerima koje imamo u Sarajevu i Banjoj Luci kako bi u konačnici Vijeće ministara BiH moglo doći do rješenja, kaže Čović

Čak i unatoč tome što je u BiH predizborna kampanja podigla napetosti i pojačala nacionalističke narative, čelnik Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović vjeruje kako je moguće napraviti iskorak, dobiti pozitivan odgovor europske administracije, a onda i službeno datum održavanja Međuvladine konferencije između Europske komisije i Bosne i Hercegovine, što se smatra službenim početkom pregovora, piše Večernji list BiH.

U kratkom razgovoru za Večernji list Čović je otkrio kako planira sa suradnicima pokušati motivirati sve partnere kako bi se BiH nastavila kretati prema EU. - Čini mi se da će nam ova tranzicija koja se događa u Europskoj komisiji ostaviti prostora kako bismo mogli popraviti svoje pogreške. Nama je isteklo vrijeme i moramo već početkom rujna krenuti s vrlo jasnim aktivnostima s partnerima koje imamo u Sarajevu i Banjoj Luci kako bi u konačnici Vijeće ministara BiH moglo doći do rješenja. Kasno nam je ako to prvo dođe pred Vijeće ministara pa da onda netko kalkulira kako će se postaviti i politizirati cijelu priču. Mi se prethodno moramo usuglasiti - rekao je Čović za Večernjak.

Nismo okasnili, ali...

On je uvjeren kako je dostižan cilj da u ovoj godini BiH ipak otvori pregovore s EU. No, taj optimizam je ipak umjeren i uvjetovan. - Ja još uvijek vjerujem da nismo okasnili za to ako pokažemo taj novi iskorak. Ako se budemo nadmudrivali na istim stvarima, jer je kampanja krenula, poglavito među političarima iz Sarajeva, i za očekivati je rasprave tko je što izdao, onda su nam izgledi slabi. Ali ovdje svi dobivamo i mogu reći da svi samo pozitivno mogu poentirati na europskome putu što, naravno, uključuje i Plan rasta.

Na tome gradim strategiju. Ja se nadam da ćemo već u sljedećih sedam do deset dana imati sastanak partnera s federalne razine vlasti. Kada smo posljednji put sjedili s premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem, onda smo rekli da ćemo krajem kolovoza ili pak početkom rujna okupiti za stolom zakonodavnu i izvršnu vlast iz oba doma kako bismo analizirali što trebamo učiniti. To je posebno važno jer se ovi procesi o kojima govorimo dominantno odnose na FBiH. Vlasti, ali i oporbe jer postoje određeni prijepori iz triju županija.

Naime, Srednjobosanska županija je donijela drukčiju odluku, a onda je premijer izašao sa stavom s kojim je izašao. Nakon toga o tom se da raspravljati na različite načine zašto se tako postupilo bilo u toj županiji, odnosno Zenici, Bihaću, Tuzli - dodao je čelnik HDZ-a BiH, koji je i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH. Iako je poslovično optimističan, Čović navodi razloge zašto je ovoga puta to tako smatrajući da postoji jasno otvoren prostor za BiH.

- Samo ostaje pitanje koliko ćemo biti pametni i iskoristiti ga. Ako ne dobijemo datum početka pregovora u trenutačnome predsjedanju Mađarske, onda smo u ozbiljnim problemima. Naime, nama će se poklopiti izvješće odlazećeg saziva vijeća u tranziciji, koja je u tijeku i mislim da se privodi kraju. To bi izvješće trebalo u svakom slučaju u rujnu biti objavljeno. Mi se iskreno nadamo i očekujemo da će biti pozitivno. Otklanjanjem ovoga problema vjerujem da ćemo dobiti pozitivan stav. Onda neće biti ni jednoga razloga da ono što smo dobili kao informaciju u sredini mađarskog predsjedanja taj proces se definitivno otvori. No, ne treba očekivati da nam to netko da ako mi nismo ni najosnovnije stvari završili na pozitivan način - objasnio je čelnik HDZ-a BiH.

Glavni pregovarač

Prema ranije dostavljenim očekivanjima, pred vlastima Bosne i Hercegovine je dosta posla, a ponajprije kako su lokalne vlasti spremne same donositi teške odluke i odgovoriti na zahtjeve koje je EU stavio pred ovu zemlju. Da bi pregovori uopće bili mogući, odnosno da bi počeli, BiH mora imenovati glavnoga pregovarača, odnosno pregovarački tim. Očekuje se da će BiH imati, kao što to njezina realnost nalaže, u izvršnim institucijama trojni pregovarački tim čiji će se prvi čovjek rotirati osam ili pak dvanaest mjeseci. Ti ljudi će s timom imati najteži dio posla kako bi koordinirali integracijski projekt. Uz to, očekuje se od BiH da donese Zakon o zaštiti osobnih podataka, Zakon o sudovima, Zakon o graničnoj kontroli, Zakon o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, ali i da razriješi prijepore vezano uz Reformsku agendu i Plan rasta.

 

Ključne riječi

Komentara 1

SO
sombrero23
10:05 23.08.2024.

Daj boze da se posreci narodima BiH..Ovo do sad je bila cista utopija za drzavu...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije