Da biste dobili državljanstvo Njemačke, morate priznavati Izrael i ne širiti antisemitizam

Njemačka
Stefan Sauer
29.06.2024.
u 09:24

U Njemačkoj je na snagu stupila nova reforma zakona o državljanstvu koja će imigrantima znatno olakšati dobivanje njemačkog državljanstva. Vlada reformom uvodi niz promjena, a cilj reforme je bolje prihvaćanje i prepoznavanje stranaca koji žive u Njemačkoj. Trenutačno oko 13 milijuna stanovnika u Njemačkoj nema njemačko državljanstvo jer su prijašnji zakoni bili vrlo strogi. Primjerice, stranci su mogli podnijeti zahtjev za državljanstvo naturalizacijom tek nakon osam godina boravka u Njemačkoj, a pritom su se morali odreći prethodnog državljanstva. Sada njemačko državljanstvo više nije ekskluziva, a na njega se čeka "samo" pet godina. U iznimnim slučajevima, kao što su brza i uspješna integracija, postoji mogućnost podnošenja zahtjeva za državljanstvo već nakon tri godine legalnog boravka. Liberalizacijom će se dopustiti posjedovanje dvojnog državljanstva za sve, a ne samo za državljane EU-a i Švicarske te one koji mogu dokazati "posebne poteškoće", piše portal Večernjeg lista BiH.

Oporba protiv zakona

Novi zakon zasigurno su s nestrpljenjem čekali mnogi bh. državljani u Njemačkoj, ostaje vidjeti koliko će njih to i iskoristiti. U novom zakonu postoji izričit zahtjev za tražitelje državljanstva da priznaju pravo Države Izrael na postojanje. Rastući antisemitizam, sve oštrija rasprava o izraelskom ratu protiv Hamasa i porast popularnosti antiimigrantskih političkih opcija potaknuli su Berlin da preinači svoju politiku. - Jasno smo rekli: svatko tko ne dijeli naše vrijednosti ne može dobiti njemačku putovnicu. Ovdje smo povukli kristalno jasnu crvenu crtu i učinili zakon mnogo strožim nego prije - navela je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser. Nova pravila dat će nova prava nenijemcima koji već neko vrijeme žive u Njemačkoj. Demokršćanska oporbena unija CDU/CSU i Alternativa za Njemačku (AfD) žestoko su kritizirali sniženje kriterija za njemačko državljanstvo. - Ovo je zakon savezne vlade koji će imati daleko najnegativnije posljedice na njemačko društvo od svih drugih zakona koje je donijela ova vlada - rekao je unutarnjopolitički glasnogovornik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU Alexander Throm. On posebice kritizira mogućnost zadržavanja dotadašnjeg državljanstva i smatra da bi ova mogućnost morala biti ograničena na državljane onih zemalja koje "dijele iste vrijednosti s Njemačkom". - Nedavni prosvjedi na kojima se tražilo uvođenje kalifata i na kojima su sudjelovale i osobe s njemačkim državljanstvom trebali bi biti znak upozorenja za sve nas - rekao je Throm. CDU je ukazao na jedno ispitivanje koje pokazuje da više od dvije trećine građana Njemačke odbacuje reformu zakona o državljanstvu i najavio da će u slučaju pobjede na sljedećim parlamentarnim izborima poništiti aktualnu reformu zakona o državljanstvu. Ovo su glavne promjene, piše Vecernji.ba. Nakon pet godina legalnog boravka u Njemačkoj stranci mogu podnijeti zahtjev za dobivanje njemačkog državljanstva. Kada je riječ o tzv. posebnim učincima u integraciji, dobivanje državljanstva je moguće čak i nakon tri godine. Svako tko želi dobiti njemačko državljanstvo stoga mora i dalje biti u stanju uzdržavati samog sebe. Ovdje će pravila biti pooštrena, tako da će onima s niskim primanjima ubuduće biti teže doći do državljanstva. Posvećenost ustavu, odnosno slobodnom demokratsko-ustavnom poretku, i prije je bila obvezna za sve koji podnose zahtjev za izdavanjem njemačkog državljanstva. To konkretno znači da ovo isključuje antisemitske, rasističke ili druge nehumane postupke. Čak i oni koji odbijaju jednakopravnost muškaraca i žena ili žive u višebračnim zajednicama ili zajednicama s više bračnih partnera, ne mogu dobiti njemačku putovnicu.

Ne vrijedi retroaktivno

Posvećenost demokratskom poretku utvrđenom njemačkim ustavom oduvijek je bio uvjet za svakoga tko je podnio zahtjev za naturalizaciju. Međutim, nova pravila posebno naglašavaju kako državljanstvo ne mogu dobiti oni za koje se utvrdi da su počinili antisemitska, rasistička ili druga nehumana djela. Oni koji odbijaju jednaka prava muškaraca i žena ili žive u poligamnim brakovima također nemaju pravo na njemačku putovnicu. Onom tko je lagao tijekom procesa stjecanja državljanstva može se oduzeti njemačko državljanstvo u roku od 10 godina. Tako je već bilo do sada. Novim zakonom će svatko tko nije bio ozbiljan u pogledu svoje predanosti povijesnoj odgovornosti Njemačke također izgubiti njemačku putovnicu – primjerice, zato što je širio antisemitske poruke mržnje. Onaj tko želi postati Nijemac ne mora se više odreći svog državljanstva. Generacija gastarbajtera koji su se između 1955. i 1972. preselili u Njemačku više neće morati polagati test naturalizacije. Djeca stranih roditelja dobivaju njemačko državljanstvo ako je jedan roditelj legalno boravio u Njemačkoj dulje od pet godina. Prije je to bilo moguće tek nakon osam godina. Međutim, nova uredba ne vrijedi retroaktivno. To znači da će koristi imati samo djeca rođena nakon 27. lipnja 2024. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije