Izmislio ju je Pietro Ferrero još četrdesetih godina. Nutella se prvotno prodavala u čvrstom obliku, odnosno rezala se na komade i tako posluživala na kruhu.
Godine 1963. Pietrov sin Michele Ferrero je odlučio usavršiti Supercremu s namjerom širenja branda Europom. Promijenjeni su neki njeni sastojci, slika i ime proizvoda ("Nutella" - od engleske riječi "nut" što znači lješnjak), te njegov logo koji je ostao nepromijenjen sve do danas.
Točan sadržaj proizvoda je strogo čuvana tajna tvrtke Ferrero. Prema oznaci s ambalaže, glavni sastojci Nutelle su šećer, rezličita biljna ulja te lješnjaci i kakao (ovi sastojci čine samo 20% proizvoda).
Prije nekoliko godina oko jednog sastojka u Nutelli digla se prašina. Palmino ulje proglašeno je lošim za zdravlje.
No Ferrero je odgovorio: "Naše palmino ulje je sigurno, a Nutella ispravna."
Zemlju biste mogli okružiti 1,8 puta sa svim Nutellama koje se proizvedu u samo jednoj godini! U kilogramima, svake godine proizvede se toliko Nutelle da teži jednako kao Empire State Building. Prodaju 11 milijuna teglica godišnje. Dnevno se proizvede oko 612,000 kilograma.
2014. jedan je francuski par svom djetetu dao ime Nutella, pa je Vlada odlučila da je to neprihvatljivo i ime su promijenili u Ella.
Nutella je zapaljiva. Ali ovo nemojte isprobavati kod kuće. Nije vrijedno, prefina je!