Slane pistacije, kiselkasti limun, šećer i bademovo brašnu kombinacija su koja krije slasnu i u tren gotovu torticu. Zbog glazure i posipa od pistacija izgledom može konkurirati kupljenim kolačima, no ovaj vrlo atraktivan kolač osvaja i vrlo profinjenim, laganim okusom koji kombinira slatke i slane sastojke.
Potrebni sastojci:
225 g omekšanog maslaca
130 g plus dodatnih 15 g šećera
3 jaja
130 g fino samljevenih slanih pistacija
130 g fino mljevenog bademovog brašna
1 limun, oguljen i iscijeđen
1 žličica ružine vodice
65 g plus dodatnih 15 g brašna
1 žličica kardamoma
2 žlice limunovog soka
130 g šećera u prahu
Priprema:
Maslacem namažite okrugli lim za pečenje promjera 20 ili 22 cm i obložite ga papirom za pečenje. Zagrije pećnicu na 180 stupnjeva.
Mikserom umutite maslac sa šećerom. Miješajte sve dok ne dobijete blijedu i pahuljastu smjesu, otprilike 3 do 5 minuta, piše Tportal.hr.
Dodajte jedno po jedno jaje i dobro miješate između. Dodajte mljevene pistacije i bademovo brašno te promiješajte da se sve sjedini. Nakon toga dodajte limunov sok, limunovu koricu i ružinu vodicu te sve dobro promiješajte.
U manjoj posudi pomiješajte te brašno i kardamom. (Ako ste koristili neslane pistacije, dodajte pola žličice soli u brašno). Zatim gumenom lopaticom nježno umiješajte ovu suhu smjesu u mokru smjesu od maslaca i jaja. Pazite da ne miješate previše.
Smjesu prebacite u pripremljeni kalup za tortu, ravnomjerno rasporedite pa pecite 40 minuta. Gornji dio torte prekrijte aluminijskom folijom i pecite još 10 minuta, ili dok stranice ne počnu rumeniti, čačkalica umetnuta u središte torte izađe čista, a torta više nije mokra niti ljepljiva. Ostavite da se kolač potpuno ohladi u kalupu nekoliko minuta, a zatim ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
Za glazuru pomiješajte limunov sok i šećer, a zatim prelijete preko ohlađenog kolača. Pričekajte najmanje 30 minuta da se glazura stegne prije nego što kolač narežete i poslužite.